Vármegyénk időjárása

2024.08.15. 07:57

Megtorpan a melegedés

Csütörtökön előreláthatólag megtorpan, nem fokozódik tovább a melegedés vármegyénkben.

Klein Péter Nándor

Pár fokot csökkenhet is a maximum hőmérséklet, de összességében marad a hőség, a többségében 27-28 fok feletti középhőmérséklet. Napsütéses, általában gyengén gomolyfelhős idő a legvalószínűbb, de késő délután, este és éjjel, kis körzetekben magasabbra törhet a gomolyfelhőzet és késő délután, este, néhol kialakulhat helyi zápor, zivatargóc. Általában jellemzőbb lesz a csapadékmentes idő.

A jellemző hőmérséklet átlaga:
csütörtök reggel 20,
csütörtök délután 35,
péntek reggel 24 fok körül alakul.

Jelenleg fronthatás nem terheli a szervezetünket, de az átlagosnál jóval melegebb idő tartós stresszt gyakorol mindenkire. Különösen a kisgyermekekre és idősekre jelent veszélyt a meleg. Érdemes a szervezetünk terhelését csökkenteni akár vízparton, de 1-2 óra eltöltése klimatizált helyen is sokat segíthet. (met.hu)

A legvalószínűbb folytatás:

  • Pénteken lényegi változás nem valószínű, folytatódik az erős hőség sok napsütéssel, késő délutántól erőteljesebb gomolyfelhősödéssel, majd este, éjjel elszórtan zivatargóccal.
  • Szombaton egy hullámzó hidegfront éri el az ország nyugati térségét. Az általa okozott változás mértéke, a csapadék eloszlása, intenzitása továbbra is nagyon bizonytalan. Most az látszik a legvalószínűbbnek, hogy a front érkezése előtt még kifejezetten meleg, fülledt idő lesz. Egyedül az északnyugati határmegyékben lehet bízni már a hőség némi gyengülésében. Napközben már erőteljesebb gomolyképződés várható a korábbi napokhoz képest, majd késő délután, este, a Dunántúlt elérheti a fronttal érkező első zivatarhullám, ami előreláthatólag csak kis számban terjed át a középső és keleti térségbe az éjszaka folyamán. Heves viharok kialakulásának is megvan a veszélye.
  • Vasárnap és hétfőn még jelentős bizonytalansággal, de most az látszik valószínűbbnek, hogy a nyugati határvidéken megtorpan a front és még nem árasztja el a Kárpát-medencét. Így zömében marad a fülledt hőség, a nyugati országrészben kissé mérsékeltebb maximumokkal. Változóan gomolyfelhős-napos időben több hullámban, nagyobb valószínűséggel esténként kialakulhatnak zivatarok, melyek egyelőre főként a nyugati és az északi országrészt érinthetik.
  • Keddre és szerdára is hasonló helyzet körvonalazódik napközben változóan napos-gomolyfelhős, nagyon meleg idővel, majd az esti órákban, nyugat felől újabb hullámban érkező, egyelőre bizonytalan eloszlású zivatarok esélyével. Most szerda éjjelre körvonalazódik lehetősége annak, hogy kelet felé elmozduljon a fronttal érkező hidegebb, illetve a zivatarokat adó labilisabb légtömeg.
    forrás: eumet.hu

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában