Olcsó vagy drága?

2023.04.27. 16:32

Perbeszédekkel folytatódott a pécsi buszbeszerzések ügye a kaposvári bíróságon

A perbeszédekkel folytatódott a pécsi Tüke-buszok ügye csütörtökön a kaposvári Törvényszéken.

K.G.

2020.01.13. Pécs Sztrájkolni is készek a pécsi buszsofőrök. Helyi járatú autóbuszok. Fotó: Laufer László LL Dunántúli Napló

Fotó: Laufer László

Mint ismert, a Baranya Megyei Főügyészség három embert vádolt gazdasági csalással a pécsi buszflotta 2015-ös beszerzése kapcsán. A pécsi közgyűlés akkor arról hozott döntést, hogy 3,5 milliárd forintért vegyenek meg 115 buszt, holott ennél olcsóbban árulták a járműveket a Volvo holland cégénél. Azonban a vád szerint azért fogadtak el egy 660 millió forinttal kedvezőbb ajánlatot, mert egy holland-magyar közvetítő cégnél a vádlottak felverték az árat.

– Volt egy kedvező „akciós” ajánlat a gyártónál, de a vádlottak elhatározták, hogy ezt felhozzák a piaci értékre, és a különbözetet elosztják – magyarázta az ügyész. – Ennek érdekében a beszerzési láncba iktattak egy gazdasági társaságot, ami csak színlelt tevékenységet végzett. 

Az ügyész nem vitatta, hogy szükség volt a buszok beszerzésére, és hogy formálisan szabályos, ellenőrzött eljárást folytattak le. 

– Két külön mozit néztünk az ügyészséggel – mondta Papp Gábor ügyvéd, a másodrendű vádlott, Cs. András védője. – A buszok máig futnak az utakon, és szürreális helyzet, hogy egy sikeres buszbeszerzés büntetőjogi vonatkozásait vizsgáljuk. 

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az igazságügyi szakértő szerint a közvetítő cég 20 százalékos haszna elfogadható a buszpiacon. Azért kellett közbeiktatni egy ismert kereskedő céget, mert a Volvo a csőd szélén álló pécsi önkormányzattal nem akart üzletelni, hangsúlyozta a negyedrendű vádlott, a holland Siebe F. ügyvédje. Az elsőrendű vádlott P. István, a Tüke Busz Zrt. akkori vezetője később meghalt a bírósági eljárás alatt, de nem ismerte el a bűnösségét. Az utolsó szó jogán Cs. András is ártatlannak vallotta magát, és elmondta, hogy ez az ügy üzleti veszteséget, sok kárt okozott neki és családjának. Az ítélethirdetést jövő péntekre tűzték ki.    

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában