Mágnesező

2024.07.04. 11:49

Lebukott a trükköző kamionos

A görög sofőr több mint egymillió forintja bánta a sietségét. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei az M44-es autóúton állítottak meg egy kamionost.

Harsányi Miklós

Fotó: NAV

Lengyelországból Görögország felé tartott a különféle gyűjtőárukkal az a gépkocsi, amit a pénzügyőrök a Cserkeszőlői pihenőhelyre kísértek ki ellenőrizni. Mielőtt az egyenruhások elkérték volna az okmányokat, a teherautó vezetője kiugrott a járműből, bemászott a pótkocsi és a traktor közé, majd mintha mi sem történt volna, az egyenruhásokhoz lépett.

 


A járőrök sejtették, hogy valami nincsen rendben, ezért a rakomány mellett ellenőrizték a sofőr vezető- illetve pihenőidejét is. Azonnal kiderült a turpisság: a tachográf készülék egészen a megállítás pillanatáig pihenőidőt rögzített. A 46 éves férfi átadta a gyufásdoboz méretű mágnest, amit az ellenőrzés előtt vett le a készülékről. Az egyenruhásoknak azt mondta, hogy azért manipulálta az adatokat, hogy hamarabb végezzen a fuvarral.
A pénzügyőrök közigazgatási hatósági eljárást indítottak, amelynek keretében a sofőrnek egymillió-negyvenezer forint bírságot kellett fizetnie.

A tényleges vezetési idő meghamisítása vagy eltitkolása veszélyes minden közlekedésben résztvevőre. A mágnes felhelyezésével vagy egyéb manipulációs eszközökkel a gépkocsivezetők időt akarnak nyerni, illetve a kötelezően előírt pihenőidőt, tényleges pihenés nélkül teljesíteni, ami rendkívül kockázatos, hiszen nem a gépjárműveknek kell pihennie, hanem a járművet vezető sofőröknek.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában