2020.03.01. 21:00
Gasztronómiai különlegességek készültek a programsorozat keretében
A településrészen gasztronómiai különlegességnek számító étellel rukkolt elő a kaposszentjakabi művelődési ház a Kultúrházak éjjel-nappal programsorozat keretében.
A közelben lakók kihasználták azt az alkalmat, hogy a hétvégén tárva-nyitva állnak a művelődési házak kapui, és összegyűltek egy jó hangulatú főzésre.
– Hagyományos étel a településrészen a kocsonya, amelynek az elkészítési fortélyait az idősebbek most átadhatják a fiataloknak – mondta Bata Zsolt, a művelődési ház vezetője. – Így kapcsolódunk a farsanghoz, a disznóvágások szezonjához is.
A legerősebb közösséget a művelődési házban a szentjakabi nyugdíjasok alkotják, akik hetente többször is betérnek a házba. Egyesületet is működtetnek ötven taggal, szinte valamennyien sűrűn megfordulnak a kultúrházban. Pénteken egész nap főztek, hogy aztán éjszaka megdermedjen a kocsonya, hogy a szombati farsangi bulin megkóstolják a vendégek.
A szentkajakabi remegőshöz sorolta a hozzávalókat Zanotta Ilona, aki otthon is gyakran főz kocsonyát, mert az egész család szereti.
– Öt nagy csülök, három kiló köröm, három bőrke, fűszerek s még a disznó farka is! – nevetett az idős háziasszony. – Mindennek megvan az elkészítési módja, úgy kell csinálni, hogy a húst éppen ellepje a lé.
A megye több művelődési háza is csatlakozott a Kultúrházak éjjel-nappal programhoz. A siófoki Kálmán Imre Kulturális Központban például találkapontot hoztak létre, pecsétgyűjtő útleveleket osztottak a betérőknek, és zseblámpás barangolásra hívták az érdeklődőket.