kontroll alatt

2021.02.09. 18:40

A tranzitot fürkészve néznek be a fülkékbe

Négy napon át fokozottan ellenőrzi a teherautókat és a buszokat a rendőrség országszerte. Somogyban Balatonlellén, az M7-es autópálya lehajtója után állították meg a járműveket hétfőn.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

Minden sofőr iratait ellenőrizték, és valamennyiüket szondáztatták is. – Negatív, rendben vagyunk – mondta az igazoltató rendőr, miután a szonda már mutatta, hogy a sofőr nem fogyasztott alkoholt.

Szalai Zsolt örült az eredménynek, bár nem először fújt már szondát, hiszen 1992 óta kamionvezető. – Nagyobb hiányosságaim sosem voltak, szükség van ilyen ellenőrzésekre, és mindig nagyon korrektek voltak a rendőrök velem – mondta el a sofőr.

Böbék László cementet szállított Királyegyháza felé, mikor megállították a rendőrök. – Elkérték a forgalmit, a személyi igazolványt, a jogsit, és azt nézték, hogy betartottam-e a pihenőidőket – mondta el a sofőr, aki három éve a hazai fuvarozást választotta a külföldi helyett. Nála is mindent rendben találtak, és engedték is útjára.

Sivó Ottó Veszprémből Kaposvár felé tartott, szerszámokat vitt egy vállalatnak. – Számítottam arra, hogy ellenőriznek, hallottam a rádióban, hogy több napon át a kamionokat megállítják – mondta el a kisteherautó sofőrje. Hozzátette: évek óta dolgozik fuvarozóként, és figyel arra, hogy minden papírja rendben legyen, mert borsosak a bírságok.

Vajda Eszter, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta: a megye útjain négy napon át ellenőrzik a kamionokat és buszokat. Különös figyelmet szentelnek az illegális migrációnak, az embercsempészetnek és a kábítószerrel, lőfegyverrel kapcsolatos felderítésnek.

A szonda is előkerül az akció alatt

A négynapos akció elsődleges célja a közlekedésbiztonság javítása, a közúti közlekedési balesetek csökkentése, megelőzése. A rendőrök főként az áru-, és személyszállításhoz szükséges okmányokat, a menetíró készülékkel, illetve a rakományok rögzítésével kapcsolatos előírásokat, a vezetési és pihenőidő betartását, valamint a túlsúlyos járműveket vizsgálják. Évente több ilyen átfogó ellenőrzést is tartanak, kiemelt figyelmet szentelnek az ittas vezetők kiszűrésének is. Az elmúlt hétvége alatt összesen hét esetben merült fel ittasság gyanúja Somogy megyében az ellenőrzött sofőröknél, akikkel szemben közigazgatási, illetve büntetőeljárás indult.

Kiemelten ellenőrzik a pihenőidőt

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (ROADPOL) a február 8. és 14. közötti időszakra Truck & Bus elnevezéssel hirdetett fokozott ellenőrzést, amelyhez a magyar rendőrség is csatlakozott. Az európai szintű ellenőrzés keretében elsősorban a vezetési és pihenőidővel, valamint a veszélyes áruk szállításával összefüggő szabályok betartását vizsgálják a rendőrök. Mindezen túlmenően a rendőrök kiemelt figyelmet fordítanak a passzív biztonsági eszközök szabályszerű használatára, valamint a gyalogosok, kerékpárosok, segédmotor-kerékpárosok, illetve a motorkerékpárosok szabályszerű közlekedésének ellenőrzésére is.

Fotó: Lang Róbert

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában