vendéglátás

2021.08.13. 14:00

Ősz hajú nénik sütik a lángost, akadozik az utánpótlás

A főszezon második felébe érkezve már jól látszik, hogy nagy gondok vannak a vendéglátásban. S néhány éven belül még nagyobbak lehetnek, mert megoldatlan a minőségi munkaerő-utánpótlás.

Koszorus Rita

A balatonvilágosi Lavender Terasz egész évben nyitva volt tavaly, a nagy lezárások idején is dolgoztak, így igyekeztek megtartani a dolgozóikat. Ezzel az újranyitás is zökkenőmentesebbé vált.

– A problémát most az okozta az ágazatban, hogy az újranyitás és a szezonális nyitás egy időpontra esett – mondta lapunknak Németh Andrea, az étterem tulajdonosa. – Nálunk a törzsgárda ugyan állandó, viszont ekkora alkalmazotti létszámmal csak csütörtöktől vasárnapig tudunk nyitva lenni. Akkor viszont nagyon sok a magyar vendég.

A fonyódi Fapipa étteremben is az állandó dolgozókra alapozták az idei nyarat, de másképp nem is lehet, hiszen Torma István tulajdonos szerint a fiatalok nem is akarnak dolgozni. – Aki el is kezdi a munkát, ilyen-olyan indokokkal hamar eltűnik – mondta. – Nem bírja a stresszt, túl meleg van, vagy elmenne Ausztriába.

Hozzátette: külföldön is dolgozni kell, csak ott talán annyiban könnyebb egy szakácsnak, hogy részmunkákat kell ellátni, fizetésben viszont a Balaton is eléri az alsó ausztriai kétezer eurós szakácsbéreket.

A zamárdi Balázs Bisztróban csak diákok dolgoztak ezen a nyáron is, de az csak a szerencsén múlt, hogy beváltak a fiatalok. – Idén jó brigád jött össze – mondta lapunknak Mészáros Balázs, a tulajdonos. – Nem jelentkeztek sokan, mert a gyerekek tíz százaléka akar csak dolgozni, a nagy többség nincs rákényszerítve, hogy kipróbálja magát. Ez sajnos generációs probléma. Én a harmincötödik nyaramat töltöm, pedig én is élvezném már a pihenést, de nincs utánpótlás. Tudok olyan büfét, ahol 80 éves nénik sütik a lángost, mert a fiatalok nem tudják és nem is akarják megtanulni ezt a munkát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában