Fotók

2023.02.16. 08:56

Ringatva fejleszti a picit a Csodapadlás

Hamar kikerültek a pár hónapos babák a kocsikból, bébihordókból szerdán délelőtt a kaposvári Csodapadláson.

Góz Lilla

Fotó: Lang Robert Kaposvar

 Androvicsné Gém Rebeka három hónapos kislányával, Lucával érkezett a babaringató foglalkozásra. – Szerettünk volna valamilyen közösségi mozgásos foglalkozásra járni és nagyon élvezzük – mondta mosolyogva az édesanya. Mellette a szintén három hónapos Barnabás foglalt helyet. – Második alkalommal vagyunk itt, nagyon hasznosak a foglalkozások – mondta édesanyja, Horváth Nikolett. – Jól átmozgatja a babákat, de mellette nyugtatja is őket. 

Fotók: Lang Róbert

Egy különleges luficsúszkán ringatják, húzzák, forgatják a babákat a Csodapadláson. Kárpáti Anikó babaringató foglalkozásain a mindössze pár hónapos babák mozgásfejlődését optimális irányba tereli. Először egy babás-mamás körtánccal kezdtek a résztvevők, majd a pár hónapos bébik elfoglalták helyüket a luficsúszkán. – Ezt az eszközt én fejlesztettem ki, ami az anyaméhhez hasonlóan körbeveszi a babákat – mondta el Kárpáti Anikó, a Csodapadlás alapítója. – Bele tudnak süppedni és biztonságos, ölelő érzést biztosít számukra. Ebben a helyzetben nagyon jól tudnak figyelni. A luficsúszkában egyensúlyérzék-fejlesztés is zajlik, ebben ringatják, húzzák, forgatják a babákat, így a kitámasztási reakcióik jó irányba alakulnak. Így a gyerek mozgásfejlődését optimális irányba tereli, hiszen tudjuk, hogy a korai fejlesztésben nagyon fontos, hogy a babák guruljanak, kússzanak, másszanak, mozgásos élményt szerezzenek. Ezeknek a mozgásformáknak a későbbi értelmi fejlődésnél, az írás-olvasás tanulásnál óriási szerepe van – emelte ki Kárpáti Anikó

A Csodapadlás alapítója szerint minél korábban erősítik ezeket a fejlődésmeneteket, annál nagyobb eséllyel fog a gyermek könnyedebben, felszabadultabban alakulni. – Nem könnyű feladat, ha a szem-kéz koordinációt 5-6 éves korban, iskola előtt kell nagyon gyorsan rendbe tenni – tette hozzá Kárpáti Anikó. – Esetleg bizonyos reflexek nem épültek be, s emiatt nem alakul ki a ceruzafogás. Hozzátette: a babaringató megalkotására kisunokája, Blanka születése inspirálta, szerette volna, ha nem marad ki életéből a korai fejlesztés. 

Kárpáti Anikó több mint harminc éve foglalkozik gyermekek fejlesztésével Somogyban. Évekkel ezelőtt megalkotta saját Tanulás Könnyítő Programját, amellyel óvodásoknak és iskolásoknak segít. – Rengeteg teendő van még ezen a területen, nagyon sok olyan szerzett, veleszületett vagy fejlődésbeli zavar van, amelyeket ha időben és jól orvosolunk, akkor el is felejthetik a gyerekek – mondta el Kárpáti Anikó

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában