Évforduló

2023.09.09. 19:36

Bajtársi találkozóra jöttek a katonák a taszári reptérre

Szombaton ünnepelték meg a taszári repülős alakulat megalapításának 73. évfordulóját a volt taszári reptéren.

Kovács Gábor László

Fotó: Lang Róbert

Minden évben tartanak baráti és bajtársi találkozót, és visszaemlékeznek a régi időkre, tudtuk meg Karancz János egykori parancsnoktól.  A taszári repülőtér 2005-ös bezárása óta minden évben összegyűlnek az egykori dolgozók, sorállományú katonák, polgári alkalmazottak, tisztek, pilóták, műszakiak, irányítók, híradósok. A találkozó időpontja mindig a repülőtér alapításának dátuma, azaz november 11-e, azonban az idén sokak kérésre előrehozták. Mintegy százötvenen gyűltek össze a taszári önkormányzat dísztermében a Veterán Repülők Somogy Megyei Egyesületének meghívására, és megkoszorúzták a lakótelepen található hősi emlékművet. Érkeztek Budapestről, Kecskemétről, Veszprémből, Szolnokról, kit hová vetett a sorsa a taszári reptér bezárása után. 

– Én itt kezdtem a pályafutásomat, és én voltam az utolsó parancsnok, aki lezárta ezt a nagy múltú regimentet – idézte fel Karancz János alezredes.  – Örökre szívembe zártam Taszárt, mert itt lettem azzá, aki vagyok, igazi katonává. 1971-ben vonultam be ide sorkatonának, majd a Kilián György Repülő Műszaki Főiskolán tanultam. 

Vadászirányítóként kezdtem, és parancsnokként fejeztem be. 

 

A taszári repülőtér jövőjéről sok mindent még nem lehet tudni, a részletek még nem tiszták, felelte kérdésünkre az egykori parancsnok, aki nemrég meghallgatta Varjas András polgármester tájékoztatóját. 

 

Mi veterán katonák bízunk abban, hogy a befektető, aki megvette a repülőteret, jóra fogja használni a területet 

– válaszolta Karancz János. – 

Ez hozhat pozitívumot akár a taszáriaknak, akár a kaposváriaknak, és a környéken élő embereknek is.

 Nehéz válaszolni arra, lehet-e újra működő reptér Taszáron. Elég bonyolult folyamat lenne, mert újra be kellene szerezni az engedélyeket hozzá, hiszen a repülőtér hosszú ideje nem üzemel. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában