2023.09.01. 17:20
Médiahajó tanulsága: közösen kell tenni a térség gazdaságáért, hogy stabil legyen a turizmus
Ötödik alkalommal futott ki a Sonline.hu és a Somogyi Hírlap balatoni médiahajója. A tettek hajóján a programot ezúttal a Balatonon is magyar termékeket! tételmondat köré szervezték.
Fotó: Németh Levente
Ezúttal is olyan közéleti és gazdasági szereplőket invitáltak meg a szervezők a médiahajóra, akik a tó körül élnek és sokan tesznek a Balaton turizmusáért. Így lehetőség nyílt arra, hogy találkozzanak egymással balatoni turizmus szereplői, tapasztalatot cseréljenek vagy éppen kapcsolatokat építsenek. A Szent Miklós hajó felső szintjén kaptak helyet a pálinkakészítők, borászatok, helyi termelők. Míg az alsó szinten folyt a szakmai tanácskozás. A vendégeket Lengyel János főszerkesztő köszöntötte. – Olyanokat hívtunk meg, akik sokat tesznek a Balatonért és soha sehol nincsenek ebben a formában együtt, mondta Lengyel János.
A hajó a nyílt vízen, megkezdődtek az előadások
Fotók: Kovács TiborA Balaton az elmúlt időszakban minőségi változáson ment keresztül, ez azt is jelenti, hogy most már mindenki találhat magának a pénztárcja vastagságához megfelelő szórakozási, kikapcsolódási lehetőséget. Ha pedig valaki végigmegy a parton és megnézi a büfék kínálatát láthatja, hogy ott is mekkora a változás.
tette hozzá. A finomságokat a Médiahajón is meg lehetett kóstolni, hiszen lehetőséget kaptak a helyi termelők is, hogy megmutassák, miért dolgoznak egész éven át a Balaton térségében.
Ez azért is fontos, mert a turizmus a tónál akkor működhet jól, ha a gazdaság jól működik, ehhez pedig az kell, hogy a gazdálkodók, termelők jó helyzetben legyenek, mondta Nagy István agrárminiszter.
A gasztronómia a végeken, a vasvillánál kezdődik, mire eljutunk egy szépen terített asztalig, vagy csak ahhoz hogy kinyitjuk a hűtőt, bele sem gondolunk mennyi küzdelem és munka van abban, hogy az ott legyen,
- mondta az agrárminiszter. A médiahajón azonban megtapasztalhatták a résztvevők azt is, hogy milyen minőségi élelmiszeripari termékek készülnek Somogyban.
Az agrárminiszter beszélt arról is, hogy nem igazak azok a rémhírek, hogy nem kapnak a gazdák területalapú támogatást, sőt a kisebb 10 hektár alattiak esetében jelentősen megnő a kifizetésre szánt összeg, de a családi gazdaságok esetében is több forrás áll rendelkezésre a következő időszakban.
Nagy István beszélt arról is, hogy szakítani az import túlsúlyával a magyar gazdaságban és a termelő, valamint tárolási kapacitásokat kell növelni az országban. – Nem alapanyagot kell előállítanunk, hanem már készterméket, ugyanis a magas hozzáadott érték jelenleg hiányzik a gazdaságból, fogalmazott a tárcavezető. Hiszen minden alapja a termelés, ha az nincs, akkor nincs miért éttermet, szálláshelyet fejleszteni, attrakciókat kialakítani, tette hozzá. Ennek érdekében hazánk 2030-ig megduplázza termelési kapacitásait. Ugyanis egy olyan gyorsan változó világban élünk, ahol az a siker titka, hogy milyen gyorsan és hogyan tudunk választ adni a változásokra.
Nagy István a médiahajó résztvevőinek megköszönte, hogy a negatív hírek ellenére is igyekeznek bebizonyítani, hogy a Balaton a legjobb hely a világon. Felhívta a figyelmet, ha valaki jól akarja érezni magát, nem kell messzire mennie, csak ide, a Balatonhoz.
Elindult a 2023-as Médiahajó
Fotók: Németh LeventeLobbihajónak nevezte a rendezvényt Witzmann Mihály, országgyűlési képviselő a médiahajó társházigazdája, aki az agrárium szerepéről is beszélt a turizmusban.
A térségben hagyományosan a mezőgazdaság dominált mindig is és nem a nehézipar, ez adódik abból is, hogy a gasztronómiához alapanyagokra van szükség. Ezért az agráriumnak és a gasztronómiának együtt kell működjön,
-mondta a politikus.
A rendezvény ezúttal is szolgált jótékony célt, a Siófoki Kórház alapítványa kapott lehetőséget, hogy támogatókat gyűjtsön. Pintér István igazgató elmondta: a csecsemők szemvizsgálatához szükséges speciális eszköz megvásárlásához várják a felajánlásokat, amellyel akár egy méter távolságból is megvizsgálható a kicsik látása.
Egységes borászati ágazat a cél
A médiahajón bemutatkoztak a balatoni borászatok, mind az északi és a déli partról. A borászati ágazatról is beszélt Nagy István miniszter. Azt mondta: az lenne az ideális állapot, hogy ha a szőlész és a borász egy személy lenne, de sajnos ez már jó ideje nem így van. – Egy olyan ellentét van a két tábor között, amit nehéz feloldani, de megoldás kell hogy a szőlőművelés fennmaradjon és hosszútávon megélhetést biztosítson az itt élőknek. A borász olcsón akarja felvásárolni, a szőlész pedig nyilván magas árat akar kapni, mondta Nagy István. Elmondta: 750 milliárd forintos forrás lesz az élelmiszeripar és feldolgozóipar fejlesztésére, erre indul az élelmiszeripar bajnokai program, amely a kiemelt fejlesztéseket támogatja, hogy stabilitást hozzanak a térségben élőknek is.
A Médiahajón ott voltak a régió legjobb pálinkakészítői is:
- a Fenegyerek Pálinka, Zamárdi, Pach Gábor tulajdonos pálinkamesterrel,
- a Gyenesei Pálinkárium, Kaposvárról, Gyenesei István magánfőző pálinkamesterrel és Gyeneseiné Kaszás Hajnalkával,
- a GáBor Pálinkaház, Simonyi Gáborral
- és a Medicina Hungariqum Pálinkaház Gadányi Alberttel.
A szép borokat:
- a Laposa Borbirtoknak, Laposa Bencének,
- a Várszegi Pincészetnek, Várszegi Viktornak
- és az Androsics Borbirtok és Pincészetnek, Androsics Ferencnek köszönhettük.
1. A meleg ételt (Balatonboglári halászlé harcsával és harcsapaprikás kapros, juhtúrós burgonyagombócokkal) a Halker Kft. gasztronómiai tanácsadó séfjei készítették. A hozzávalókat a balatonboglári HALKER Kft. biztosította. Köszönjük Gödry Zoltán igazgató úrnak és a főszakácsnak, Csányi Jenőnek!
2. A Kométa világhírű sonkáit, gluténmentes, szójamentes, laktózmentes, sószegény, de csodálatos ízvilágú termékeit köszönjük Giacomo Pedranzini úrnak!
3. A PackSneck méltán népszerű termékeit, amelyek tavaly is sok kedvelőt szereztek maguknak, köszönjük Novák Zoltán ügyvezető igazgató úrnak.
4. A FullGas marhapörköltjét és dödölléjét a csapatnak és Németh Tamás séfnek.
5. A méltán világhíres mesztegnyői rétes a mesztegnyőiek alkotása. Köszönjük Nagy László Péter polgármesternek és a mindig szerény, de nagyszerű asszonyoknak.
6. Köszönjük a finomságokat a NAK kiállítóinak: Sági Juditnak, Krista Zoltánnak és Hanzel Róbertnek.
7. A finom pogácsát és az eredeti parasztkenyeret a kaposvári Slendy pékségnek köszönhetjük. Köszönjük Ojtó Lajos úrnak!
8. A vendégek kiszolgálásában és a kínálat bővítésében a Siófoki Szakképzési Centrum Krúdy iskolája és 10 diákja volt a segítségünkre. Köszönjük nekik, Tóth Krisztina igazgatónak, Szamosi Lóránt kancellár úrnak és Leányvári Krisztinának a finom falatokat és a gigatortát is.
A térség ízeit hozták el
A Szent Miklós felső szintjén somogyi termelők sorakoztak fel, mangalica kolbásszal, mesztegnyői rétessel, frissen sült péksüteményekkel és sonkával, valamint a Full Gass séfje Németh Tamás marhapörköltet kínált dödöllével, amelyet szinte azonnal elkapkodtak a vendégek. A Halker Kft. jóvoltából balatonboglári halászlé és harcsapaprikás is készült, a siófoki Krúdy iskola diákjai jóvoltából, akiket Leányvári Krisztina készített fel egy hajó alakú tortát szegett meg Witzmann Mihály és Lengyel Róbert, Siófok polgármestere. A rendezvény hangulatát emelte Pecze István trombitaművész és zenekara és a Bódis-Nagy Katinka Tánc Sportegyesület.
Sonline.hu videó
- Tárt karokkal várták a jövő somogyi asztalosait a nyílt napon
- Régi árak és a minőség tartja meg a Petörke Portéka vásárlóit
- Tizenegy gól született a Marcali–Barcs találkozón, a Juta–Kadarkút mérkőzés pedig elmaradt (videó)
- Az éj leple alatt érkezett meg Újlakra a vadászbombázó
- 900 milliót takarítottak meg: a Merkúr kommandósai ébresztették a fő gyanúsítottat