2024.04.02. 14:20
Békebeli tejfölös sonkaleves, hogy a sonka főzőleve se vesszen kárba
A húsvéti asztalról nem hiányozhat a füstölt, főtt sonka, ám nemcsak a hús ér kincset, hanem a lé is, amiben főtt. Nehogy kiöntse, hanem készítsen belőle mennyei, a békebeli ízeket felidéző sonkalevest. Mutatjuk a receptet.
A sonka önmagában, friss kenyérrel, majonézes tormával, hónapos retekkel, újhagymával és persze az elmaradhatatlan főtt tojással fenséges étel húsvétkor. Tökéletes reggelire, ebédre és vacsorára is. A legfinomabb a házilag főtt, füstölt sonka, amit egyáltalán nem bonyolult elkészíteni. Az alapanyagokat csak össze kell dobni egy fazékba, majd jó két-három órán át takarékon főzni, amíg a hús meg nem puhul. Az így készült sonka mennyei, de zseniális a lé is, ami utána megmarad, hiszen átveszi a sonka sós-füstös ízét, meg a fűszerek aromáját.
Így készül a tejfölös sonkaleves a sonka főzőlevéből, hozzávalók: két vöröshagyma, két sárgarépa, egy fehérrépa, egy cikk zeller, negyven deka füstölt sonka, egy-két liter sonka főzőlé, őrölt pirospaprika, két babérlevél, két deci tejföl, egy evőkanál liszt, zsiradék.
Elkészítés: kevés zsiradékon megpirítjuk a kockára vágott hagymát, sózzuk, pici vizet adunk hozzá és fedő alatt puhára pároljuk. Ha már kész, lehúzzuk a tűzhelyről, meghintjük őrölt pirospaprikával. Hozzáadjuk a kockára vágott sonkát, a megtisztított, feldarabolt leveszöldségeket, öntünk rá egy liter sonkalevet, beledobjuk a babérlevelet, és addig főzzük, míg meg nem puhul a sonka meg a zöldségek. Ha nagyon sós a sonkalé, akkor vízzel hígítjuk (ha nem, akkor mehet bele még sonkalé), felforraljuk. Kevés hideg vízben csomómentesre keverjük az evőkanálnyi lisztet, hozzákeverjük a tejfölt és besűrítjük vele a levest.