Quadsport

2024.06.28. 11:25

Ebben az évben is csak Európa meghódítását tűzte ki célul az ifjú quados

Mohácsi Zsófia előadásokkal népszerűsíti a quadozást, miközben azért is lobbizik, hogy Somogybabodon országos short - track verseny legyen jövőre.

Barkóczy László

Mohácsi Zsófia

A fiatal kaposvári quados, Mohácsi Zsófia már évek óta sikert sikerre halmoz. 85-ös rajtszámmal egy Yamaha 250 cm3 és egy KTM 450 cm3 quaddal felváltva, stílustól és kategóriáktól függően itthon és külföldön is egyaránt versenyez. Felkészítését idén is Id. Németh Kornél kaposvári mesteredző segítette, és édesapja, Mohácsi Balázs menedzselte. 

– Hogyan alakul az idei versenyszezonod?

– Ebben az évben short-track és quat-track stílusban versenyeztem, és eggyel nagyobb géposztályban indultam, de cross stílusban még a 250 cc is kategóriában versenyzek. Ezért Nagykanizsán, az országos bajnokság cross futamán is indultam, ahol sikerült a kategóriámban győzni. Terveim szerint a Horvátországi nemzeti bajnokságon és a Slavonska motor liga verseny sorozatban veszek részt még cross stílusban. A nagyobb kategóriában a Deutsche DMV Quad und Speedkart Meisterschaft Quad elnevezésű bajnoki sorozaton veszek részt. Természetesen a magyarországi bajnoki sorozatban továbbra is indulok. 

Mohácsi Zsófia

A nemrég megrendezett Zágráb melletti Zagorja településen egy quadcross futamon egyedüli magyarként indultam. A 450 cc mezőnyből nagyon kitűntem egyedüli lányként és legfiatalabbként. A kisebb quadommal a hatodik helyen végeztem. 

– Aki rendszeresen követi a közösségi oldalaidat, annak hamar feltűnhet, egyre több helyszínen és sporttal foglalkozó személlyel jelensz meg.

– Igen, nem rég találkoztam Dr. Schmidt Ádámmal a sportért felelős államtitkár úrral. Nagy élmény volt bemutatkozni neki, megmutatni a quadomat és pár szót váltani a quad sportról, mint versenysportról.

Fotó: Kelemen Adam

– A 38. Somogybabodi Off-Road fesztiválon is megfordultál…

– Igen, így volt! Somogybabod számomra egy ikonikus helyszín, hiszen itt ültem először quadon és az érzést a mai napig nem felejtettem el. De rajtam kívül még jó néhány magyarországi licenccel rendelkező társam is ott volt. Jól sikerült a bemutató, melyet azzal a nem titkolt céllal tartottunk meg, hogy esetleg jövőre egy országos short-track bajnoki fordulót is hozzanak a somogybabodi pályára.

Mohácsi Zsófia Nagykanizsán

– Egyre többször látjuk, hogy előadásokat tartasz gyerekeknek. 

Több helyre is ellátogattam, hogy népszerűsítsem a quad sportot. A felkészülésemről, a versenyekről, a helyszínekről és alapvető quados fogalmakkal ismertetem meg a tanulókat. Meglepődve tapasztaltuk, mennyire érdeklődnek a srácok és a lányok is. Ilyenkor persze pár bemutató kört is megyek a quadommal. 

– Ha jól tudom Horvátországban is már hatalmas szurkoló táborra tettél szert.

– Igen ez így van, nekem is nemrégiben mesélte az egyik legelismertebb horvátországi quados club vezetője, Zoran Nožinić, és Ivan Došen. Nagyon szeretem Horvátországot, és nem csak tengerpartjait, hanem a cross pályáit, a motorsportban tevékenykedő embereket, és természetesen a szurkolókat, mert tényleg nagyon barátságos és kedves emberek.

– Egyre több fotón és viedón szerepel testvéred is, ő is quados lány lesz?

– Igen, habár ő még csak 4 éves, mégis ügyesen terelgeti a kis quadját. Számomra nagyon nagy magabiztosságot, és erőt ad a családi támogatás. Nem csak menedzser édesapám kísér el a versenyekre, hanem az egész családom is jelen van, testvéremmel együtt. Kishúgomat meg is választottuk társaimmal a horvátországi versenyek alkalmára felvezetőnknek, aminek minden alkalommal eleget is tesz immár 2 éve.

– Hogyan folytatódik számodra a versenyszezon?

– Remélem, hamar elkészül a nagyobbik quadom, és tudom folytatni a short, és track stílusú versenysorozatokat Németországban és itthon egyaránt. Addig marad nekem a cross stílus. A következő verseny a horvátországi nemzeti bajnoksága, melynek helyszíne Malino-Oriovac ban lesz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában