Színház

2024.06.29. 14:00

Fellépéssel fizetnék ki a cégek támogatását

Támogatókat keres a kaposvári Roxínház, hogy biztonsággal folytathassák a munkát szeptemberben.

Marosi Gábor

A társulatnak nagyjából 20 millió forintra van szüksége ahhoz, hogy egész évben működhessen. Három pályázatuk is elbírálásra vár, ezekkel legfeljebb 10-12 millió forinthoz juthatnak hozzá.

– Évekkel ezelőtt, amikor megszűnt a társasági adó (tao) kulturális támogatási lehetősége, nehéz helyzetbe kerültünk, és a fennmaradásunkhoz szükséges pénzt elveszítettük – emelte ki Pintér Kata a Roxínház rendezője. – Utoljára 2018-ban 21 millió forint taopénzt kaptunk, ami akkor fedezte az egész évünket.

Azóta a gazdasági helyzet megváltozott és a kiadásaink is megnövekedtek. Két kaposvári vállalkozás régóta segít bennünket. Egyik mecénásunk Horváth Éva, a másik Maráz Ferenc, akik pénzzel és kapcsolataikkal is segítenek. Ez azonban nem elég, újabb támogató cégekre lenne szükségünk – mondta Pintér Kata
A Roxínház a támogatásért cserébe előadást, fellépéseket ad a cégeknek, és közösségi média megjelentést is tud biztosítani. – Az elmúlt több mint két évtizedben felépítettük Dél-Dunántúl zenés, színházi tanodáját, Kaposvár zenés színháza lettünk. A nulláról kezdtük és sok mindent elértünk. Jelenleg nyolcvan fiatallal foglalkozunk a tanodában és a nagy társulatban. Több olyan tehetséget kineveltünk, akik országos ismertségre tettek szert. Fila Balázs a József Attila Színház, Reider Péter a Vígszínház, Károlyi Krisztián a Szegedi Nemzeti Színház művésze jelenleg, 

Megtartóerőt jelent a társulat 

Pintér Kata arról is beszélt, hogy a társulat megtartóerőt is jelent a városban. A 16 év körüli korosztály büszke arra, hogy a Roxínház tagja és folyamatosan fejlődhet. Éppen ezért egyre többüktől hallják, hogy Kaposváron szeretnének egyetemre járni, vagy ha elkerülnek a városból, akkor mindenképpen vissza akarnak majd jönni, hogy a Roxínházban szerepelhessenek. A rendező hozzátette, a fiatalok nemcsak táncos, énekes és színészi képzést kapnak, hanem a közösségben megtanulnak alkalmazkodni, toleránsabbak és kommunikatívabbak lesznek, és a szülők visszajelzései alapján az iskolai eredményük is sokkal jobb lesz. A Roxínház közhasznú egyesület, ezért az őket támogató vállalkozás a társasági adójából negyven százalékot leírhat. Kevesen tudják, de a színházi jegy cafeteriaként, adómentesen adható a dolgozóknak. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában