Finom gyümölcs

2024.06.13. 06:55

Gyümölcskommandó: termelői meggyet kóstoltattak

Meggyet kóstoltattak a napokban a somogyi köztereken, forgalmas találkozási pontokon. Szerették volna a hazai gyümölcsöt a lakosság körében népszerűsíteni, valamint péntektől több étterem is csatlakozik hozzájuk, akik meggyes ételeket kínáltak vendégeiknek.

Góz Lilla

Ingyenes meggykóstoltatási akció keretén belül népszerűsítjük a gyümölcsöt

Tálcán sorakoztak a dobozokba rakott frissen szedett meggyek. Fonyódon a Dísz téren, a balatonboglári Gömb kilátónál is találkozni lehetett a napokban fiatalokkal, akik kóstoltatták a gyümölcsöt. Pólójuk hátulját meggyszemekből kirakott mosolygós fej minta díszítette. Szerdán a Balaton északi partján, majd Balatonszemesen kínálták a gyümölcsöt. Tizenhét városban húsz helyszínen jártak. A kóstoló mellé egy szórólap is járt, amelyen minden információt megtalálnak az érdeklődők a meggyel kapcsolatban.  

Ingyenes meggykóstoltatási akció keretén belül népszerűsítjük a gyümölcsöt, szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy milyen egészséges a meggy és mennyire fontos a napi zöldség-gyümölcsfogyasztás 

– mondta el Tömösváry Máté, a Fruitmarketing Kft. tulajdonosa.

 Két szövetkezet vesz részt az akcióban, a Balaton Ker-Tész a Dunántúlon, a Fresh Fruit szövetkezet pedig Kecel környékén kínálja a termelői gyümölcseit.

Idén a fagy elkerülte az ültvényeket, egy-két helyen viszont a jégverés problémát jelentett

Idén erős közepes termés van, a lengyelországi fagykárok miatt kicsit emelkedett a hazai meggy felvásárlási ára tavalyhoz képest.

Idén a fagy elkerülte az ültvényeket, egy-két helyen viszont a jégverés problémát jelentett.

 – mondta el Tömösváry Máté. Hozzátette: a kóstoltatás június 10-12 között zajlott, péntektől pedig éttermi partnerei meggyes ételekkel készülnek a vendégeknek. A balatonszemesi Kistücsök évek óta részt vesz a meggykampányban. Jahni László séf elmondta: idén is sok különleges finomsággal készülnek vendégeiknek a magyar termelőktől származó gyümölcsből. 

Péntektől vasárnapig a főételben is megjelenik a a gyümölcs, lesz nyársra húzott grilllapon pirított kacsaszív vörösboros meggyszósszal, desszertnek meggyes tejpitét kínálunk meggyraguval, meggyfagylattal.

–  emelte ki a séf. 
Azt vallják, hogy úgy tudnak megújulni, színesek lenni, ha helyi termelőtől vásárolt szezonális zöldséget, gyümölcsöt használnak fel a konyhában. 

Fogyasszuk, mert egészséges!

Hazánk a világ nyolcadik, Európa második legnagyobb meggytermelője 13 ezer hektáros termőterülettel és évi 60-80 ezer tonnás terméssel, továbbá 2800 termelővel. A magyar meggy 80 százaléka exportra kerül, az európai meggybefőtt 60 százalékát Magyarországon gyártják. A hazai lakossági meggyfogyasztás átlagosan évi 10-15 ezer tonna körüli, a friss meggy mellett a befőtt is nagyon népszerű. A meggy antioxidánsokban, B és C-vitaminban gazdag, emellett még magas a kálium, kalcium, magnézium, vas, foszfor és cink tartalma. Rendszeres fogyasztással segítik a méregtelenítést és az emésztést, csökkenti a magas vérnyomást, valamint a máj és a veseműködést is élénkítik a méregtelenítés segítésével. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában