Terápia

2024.06.29. 11:30

Terápiás táborban vakációztak a gyerekek

Első alkalommal szervezett terápiás tábort a Somogy Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Kaposvári Tagintézménye a héten. A résztvevőkkel öt napon át 30 szakember foglalkozott.

Marosi Gábor

A kreativitás, a logopédia, a mozgás- és a képességfejlesztés köré szervezték meg az egyhetes tábort. A foglalkozásokon nagycsoportos óvodások és első osztályosok vehettek részt. Többségében olyanok, akikkel korábban a szakszolgálat gyógypedagógusai még nem foglalkoztak.

– A tábornak pontosan az a célja, hogy azokat a fiatalokat is fejlesszük, akikkel nem vagyunk kapcsolatban, viszont a szülők esetleg úgy érezték, hogy gyermeküknek segítségre van szüksége – emelte ki Gyöngyösiné Ballér Krisztina, a szakszolgálat kaposvári igazgatója.

 – A tanévben csaknem 6500 gyerekkel foglalkozunk és az a tapasztalatunk, hogy sok kisgyereknél mozgásfejlődésben és a nyelvi funkciók (beszédészlelés, értés, fonológiai tudatosság) területén van elmaradásuk. Ezeket a területeket a digitális világ negatívan befolyásolja – hangsúlyozta a szakszolgálat igazgatója. 

LANG4953
Fotó: Lang Róbert

Leginkább az öt-, hat- és hét­éves gyerekeknél lehet tapasztalni képességbeli elmaradásokat. A logopédusok minden évben kötelezően szűrik az ötéves gyerekeket. Az idei tanévben 822 fiatalt vizsgáltak meg a kaposvári járásban, s kilencven (!) százalékuknak valamilyen logopédiai fejlesztésre lesz szüksége a következő tanévben.
– Ez egy jelentős és iránymutató szám – hangsúlyozta Gyöngyösiné Ballér Krisztina. – Az általánosságban elmondható, hogy inkább a fiúk szorulnak nagyobb fejlesztésre, ők olyan tízéves korukban érik utol a lányokat – tette hozzá. 

Régi tervük 

Gyöngyösiné Ballér Krisztina azt is elmondta, hogy már évekkel ezelőtt megszületett a fejükben a terápiás tábor gondolata, de eddig nem volt lehetőségük a megvalósítására. – Most viszont az új épületünkben lehetőség nyílt rá – mondta. – Kaposvári és környékbeli gyerekeket hívtunk meg a táborba, amely pénteken zárul. Az utolsó napon 11 órától a szülőket is várják a gyógypedagógusok, és egy ünnepség keretében „bizonyítványt” is kapnak a fiatalok. 

 

Visszajelzést kapnak

Az egyhetes, ingyenes táborban húsz logopédus, négy gyógypedagógus, hét gyógytestnevelő foglalkozik a gyerekekkel. A fejlesztő programokat minden nap reggel 8 és 12 óra között tartják. A gyógypedagógusok arról is beszéltek lapunknak, hogy a résztvevőkről értékelést készítenek. Rövid jellemzést írnak a szülőknek arról, hogy gyermeküket milyen területen kell majd fejleszteni. Az első alkalommal életre hívott tábort hagyományteremtő szándékkal szervezték meg. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában