Szakszerű

2024.06.26. 17:24

Tizenkilenc balatoni elsősegélynyújtó állt szolgálatba a strandokon

Szerdán indult az idei balatoni elsősegélynyújtó szolgálat, a Magyar Vöröskereszt (MVK) önkéntesei 13 település – köztük nyolc somogyi – 19 strandján végzik a szolgálatot. Szakszerű munkájuknak köszönhetően egy-egy idényben 3000-4000 sérülést látnak el.

Harsányi Miklós

Fotó: Jóri András

A déli parton Balatonberény, Balatonmáriafürdő, Balatonfenyves, Balatonboglár és Balatonlellén kívül Balatonszemesen, Balatonszárszón valamint Balatonföldváron működik elsősegélynyújtó szolgálat, Veszprém vármegyében Balatonudvar, Révfülöp valamint Badacsony mellett Badacstomajban. A balatoni elsősegély-ügyeletet az idén már 18. éve biztosítják. A vöröskereszt tájékoztatása szerint a szolgálat fennállása óta 52 372 ember sérülését látták el, nyolc alkalommal fordult elő életmentés, a szolgálat nélkül több mint 1600 végzetes kimenetelű eset történhetett volna. A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt kiemelt figyelmet fordít az egészségfejlesztésre, ebbe illeszkedik a Balatoni Elsősegélynyújtó Szoláglat megszervezése is. 

A szolgálat tagjainak a vízben és a Balaton partján keletkező kisebb sérülések azonnali ellátása mellett a komoly sebesülések esetén is helyt kell állniuk.

– tájékoztatott a Magyar Vöröskereszt. – Ilyenkor kötelességük a sérültek állapotának stabilizálása, szükség esetén az újraélesztés megkezdése, illetve a mentők kihívása.

Kormos Ádám, az MVK ifjúsági szakmai vezetője szerint az önkénteseikkel minden eshetőségre jól felkészültek, az idén is 3-4 ezer segítségnyújtási alkalommal számolnak. Abban bíznak, hogy komoly esetellátás nélkül zárhatják a szezont. A balatoni szolgálat június 26-tól augusztus 20-ig 13 település 19 strandján nyújt segítséget. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában