Nyár

2024.07.04. 08:45

A sport is húzza a balatoni turizmust

A Balatonra nem csak strandolni jönnek az emberek a nyári szünetben. Tízezrek utaznak a zenei fesztiválokra , de legalább ennyien jönnek a sportos események miatt is a régióba. A futók inkább a hűvösebb időszakokban szeretnek itt lenni. Ilyen volt például a május, amikor ezrek álltak starthoz a nagy versenyeken.

Sonline.hu

Júliusban inkább a vizes, tömegrendezvények miatt indulnak a magyarok a Balatonra, de akik a szárazföldön maradnak, azok jelentős része is sport miatt érkezik ide. Ugyanakkor ők inkább a kerékpáros eredményeket, vagy a fagylaltot, esetleg a sört tekintik célnak, ha sportról van szó.- nyilatkozta Fekete Tamás a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke.

Július legnagyobb eseményei

Július 20-án rendezik meg a 42. Balaton-átúszást. Ahol minden évben 10-12 ezer (!) áll rajthoz. Idén is két táv közül választhatnak az úszók: a hagyományos, 5,2 kilométeres, Révfülöp és Balatonboglár közötti táv mellett lehetőség van a 2,6 kilométeres fél táv teljesítésére, ennek a futamnak a résztvevői a déli partról indulnak, és oda is érkeznek egy – mintegy 150 vitorlás által kijelölt – úszófolyosón. 

2024. július 27-én rendezik meg az ország egyik legnagyobb szabadidős vízisporteseményét, a Zamárdi-Tihany közötti Balaton-átevezést. A vízi futam távja 8 kilométer, és bármilyen kézzel hajtható vízisport eszközzel, egyedül vagy csapattársakkal teljesíthető.

Európa legrégibb és leghosszabb tókerülő vitorlásversenyét, a Kékszalagot 56. alkalommal rendezik meg 2024. július 18-20. között. Itt minden évben több mint 600 hajó indul.

A nagy meleg miatt, ebben a hónapban inkább éjszakai futóversenyeket rendeznek a Balatonon, erre a legjobb példa az V. Csillagok útján éjszakai futás Balatonlellén, ahol július 15.-én rendezik meg az eseményt.

Sokan viszont egyedül vagy családdal jönnek a Balatonra. Ők inkább a közös kerékpározást részesítik előnyben. A BalatonBike365 pontjain több ezer ember kölcsönöz bringát egy-egy napra. Van, aki ezekkel tekeri körbe a Balatont, mások pedig egy - egy fagylaltozót jelölnek meg célállomásként. Főként azokat, amelyeket a Balaton fagyija verseny ideje alatt reklámozott a sajtó. Többen viszont csak egy-egy estére jönnek a Balatonra a környező városokból. Ők gyakran csak egy sörre ülnek be valahová, ahol lehet nézni a sportközvetítéseket. A szurkoljabalatonon.hu oldalon nekik gyűjtötték össze azokat sörözőket éttermeket, amelyekben az Eb vagy a hamarosan kezdődő olimpiát is lehet nézni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában