Rippl-Rónai Múzeum

2024.07.04. 11:30

Diákmunkás küldi szabadságra a fáradt múzeumi kollégákat

Több mint hatszáz diák dolgozik a nyáron a somogyi közintézményekben. Idén nyáron is a Rippl-Rónai Múzeum az egyik legnagyobb diákfoglalkoztató, negyven fiatal segít be az intézményben.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

Nyüzsögtek a fiatalok már az első napjukon a kaposvári Rippl-Rónai Múzeumban, húszan kezdték meg a munkát a héten. Az első nap az adminisztrációról és a feladatok kiosztásáról szólt. A kaposvári Káli Zsuzsanna erdőmérnöknek tanul Sopronban, egy hónapot szeretne a múzeumban dolgozni.

– Mostanra levizsgáztam, és összesen harminc napot dolgozom majd négy órában a múzeumban, 133 ezer forintot kapok fizetésként – mondta el érdeklődésünkre az egyetemi hallgató. 

Makk Andrea számára nem ismeretlen a múzeum, mert itt volt ötvenórás közösségi szolgálaton korábban.
– Szerettem itt lenni, most egy hónapot dolgozom Simon Kornélia mellett a néprajzi gyűjteményben – mondta el a zichys diák. Detrich Dorottya szerint nagyon kedvező, hogy négy órában tudnak dolgozni, a takarításban, pakolásban fog segíteni.
– Ez az első nyári munkahelyem, a fizetésem egy részét félre szeretném tenni, de költenék magamra is – mondta mosolyogva a tizenhét éves táncsicsos diák, aki a jövőben marketing vonalon tanulna tovább. 

Pakolásban, az iratok rendszerezésében is segítenek a diákok a múzeumban

– Idén két hónap alatt negyven fiatal dolgozik nálunk, többségük középiskolás, de vannak köztük egyetemisták is – mondta el Horváth Szilvia, a múzeum igazgatóhelyettese. Hozzátette: tizenegy éve, a kezdetek óta fogadnak diákmunkásokat.
– Segítenek a táborban, a gyűjtemények rendezésében, pakolnak, takarítanak, kiállítási őrként is dolgoznak – sorolta az igazgatóhelyettes. Hozzátette: rekordszámú az idei jelentkezők száma, már februárban telefonon több fiatal érdeklődött a munka iránt.
– Négy órában foglalkoztatjuk őket, ügyesek, bár kicsit néha istápolni kell őket – emelte ki az igazgatóhelyettes. – Amíg a diákok dolgoznak, a teremőrkollégák el tudnak menni szabadságra. Megjegyezte: előfordult már, hogy a nyári diákmunkás a későbbiekben tanulmányai elvégzését követően kollégájuk lett. 

Kétszázezer forint felett is kereshetnek

Országosan 3,8 milliárd forint bértámogatást biztosít a kormány a Nyári Diákmunka Programra, melyből vármegyénk 135 millió forinttal gazdálkodhat, a keretösszeg 675 fiatal foglalkoztatását teszi lehetővé. A diákok a programban idén is két típusú – önkormányzati, illetve a mezőgazdaság, a turizmus és vendéglátás területén folytatott – diákmunkára jelentkezhetnek. Vármegyénkben a területi munkaerőpiaci sajátosságokat szem előtt tartva külön figyelmet kap a Balaton-parti régióhoz kapcsolódó és a turizmus-vendéglátás területén tapasztalható munkaerőhiány enyhítése, a balatoni és egyéb somogyi vendéglátó vállalkozók segítése. Az önkormányzati diákmunka esetében legfeljebb napi 6 órás foglalkoztatás támogatható, maximum két hónap időtartamra. A havi munkabér szakképzettséget igénylő munkakör esetében 244 500 forint havonta, szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében pedig 200 100 forint. A program augusztus 31-ig tart, a részletekről a munka.hu oldalon olvashatnak. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában