Cukrász

2024.07.17. 08:55

Egyetlen falatba sűrítette a tópart legjellemzőbb ízeit

A négy évszakos Balaton ihlette Gábor Sándor dombóvári cukrászmester új desszertcsaládját, amely a Balaton virágai nevet kapta. A tó körül megtermelt alapanyagokból készült és minden évszakra tartogat egy finomságot.

Koszorus Rita

Egy balatoni szálláskiadással foglalkozó ismerőse hatására fogott hozzá az édesség megtervezéséhez a cukrászmester. 
– Azt panaszolta, hogy nyáron nem lehet üdvözlőajándékként csokoládét kitenni az ágyra, mert elolvad és egyébként sincs olyan édesség, amely kizárólag a Balatonra jellemző – mondta Gábor Sándor. – Ekkor pattant ki a fejemből a praliné ötlete, amely télen és nyáron is tökéletes választás, mert nem tartalmaz csokoládét. Még a hőhullám sem olvasztja szét. Egy francia desszert született meg, ami egy laza szerkezetű finomság. Két ostyalap között a Balaton környékén is megtalálható alapanyagokból készült el a praliné – mondta a cukrászmester. 
A mandulát a balatonakali önkormányzat saját ültetvényéről szerezte be, de került bele a Balatoni borvidékek jellegzetes szőlőjéből, az olaszrizlingből is párlat formájában. Mindemellett még aszalt szőlőt és tihanyi levendulamézet is tartalmaz az új finomság. 
A csomagolás is a Balaton sokszínűségét mutatja; a csomagolásra került hatszirmú virág a tavat körbeölelő hat borvidéket is jelképezi. 
Miután elkészült a praliné, Gábor Sándor újabb édességek elkészítésébe fogott, így született meg mára egy rizlingkrémes trüffel, valamint egy mandulás és rizlinges csokitorta, illetve levendulás drazsé. 
A cukrászmester lapunknak elmondta: a helyi alapanyagokból kézzel készült édességek nem állnak távol tőle. 
A dombóvári cukrász korábban több díjat is bezsebelt a Magyar Rapszódia fantázia­névre hallgató bonbonkülönlegességével, amelyet Liszt Ferenc emlékére alkotott. 
Gábor Sándor 42 éve dolgozik cukrászként, a szakmát felnőttként sajátította el Kaposváron. Az alapokat elismert, korábban a Stühmer-gyárban és a belga Callebaut-csokigyárban tevékenykedő mestertől sajátította el. 
 

Egész évben Balaton – üzeni a cukrászmester 


A dombóvári cukrászmester lapunknak azt is elmondta: a Balaton virágait nem azért készítette el, hogy újabb szakmai sikereket érjen el velük, csupán hozzá szeretett volna járulni az egész éves Balaton-koncepció megvalósításához. A tervek szerint a jövőben a gyártást a Balatonnál folytatják majd. 
– Már beszéltem erről egy balatoni kollégámmal, hiszen a nyári nagy dömping után van idő és energia a praliné- vagy trüffelkészítéssel foglalkozni télen és ősszel – tette hozzá a Balaton praliné dombóvári megálmodója. 

Fotó: K. R.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában