Szakmakóstoló

2024.07.05. 07:20

Gombóc Artúr is szívesen táborozna a Kinizsi iskolában

Habcsók nyalókák, színes gumicukrok vagy omlós lekváros linzerek. Többek között ezek a finomságok is készültek a kaposvári Kinizsi szakképzőben. Huszonhat általános iskolás ismerkedett meg az édességkészítő szakmával.

Góz Lilla

– Ezt kóstoljátok meg, nagyon finom – kente ki a száját csokoládéval Trembeczki Ádám. Elmondta, hogy a csokoládét mekkora hőfokra kell melegíteni, úgynevezett temperálni, hogy jól formázható legyen majd. 

– Készült belőle málnás, mogyorós táblás csoki és nyalóka – mutatta büszkén a hatodikos Kodályos diák csapata alkotásait. Hozzátette: édesanyja édességkészítőnek tanult az iskolában és ő javasolta neki a tábort. – Nagyon jó élményekkel jött el innen és igaza volt tényleg sok érdekességet csinálunk – jegyezte meg Trembeczki Ádám. A szentbalázsi Renner Júlia elmondta, hogy a csokoládét 26 fokig visszahűtötték, majd 28 fokra melegítették. 

– Szerintem az én csapatom a legügyesebb, figyelnek a rendre, szabályokra és nagyon kreatívak – mondta el Szigetvári Kitti Rebeka. A sütő-cukrász technikumos diák hozzátette: az iskola elvégzését követően szeretne egyetemen továbbtanulni és nagy vágya egy saját cukrászda. Szatmári Lilla büszkén mutatta a receptfüzetét, amelyben a gumicukor, pillecukor, a habcsók vagy a karamella készítés alapjait is szerepeltek. – Nekem minden program nagyon tetszett eddig, de a karamella mindent vitt, én Debrecenből jötten Kaposvárra a nagymamámhoz nyaralni és így kerültem az iskolába – mondta el az ötödikes diák. 
 


Kutasné Harsányi Tünde, a Déli ASzC Kinizsi Pál Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola oktatója elmondta: első ízben szerveztek huszonhat általános iskolásnak Szakmakóstoló elnevezésű tábort. – Teljesen ingyenes a pályaorientációs tábor, amely a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatásával valósul meg és a gyerekek megismerkedhetnek az édességkészítés folyamatával, kaptak egy receptfüzetet és a benne lévő finomságokat készítjük el az iskola oktatói és diákjai segítségével – tette hozzá az oktató.  Kutasné Harsányi Tünde megjegyezte: jutott idő a játékra is, szerdán Pécsett a Zsolnay negyedben és csokoládé és cukorka műhelyben jártak, csütörtökön Simonfán fenntarthatósági vetélkedőn vettek részt, pénteken lúdlábtorta és muffinok készülnek és a zárónapon délután a szülőket látják vendégül.  – Nagyon ügyesek a gyerekek, attól függetlenül, hogy ötödik osztályos is van köztük, mindent precízen és fegyelmezetten elkészítenek – mondta el az oktató. Papné Szabó Ibolya, az iskola igazgatója elmondta: az országban csak nagyon kevés helyen képeznek édességkészítőket és a táborban megismerhetik a felső tagozatos gyerekeknek a szakma alapjait, megismerkedhetnek az alapanyagokkal. – Szeretnénk megmutatni ennek a korosztálynak, hogy érdemes erre a szakmára jelentkezni – emelte ki az igazgató. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában