Balaton anno

2024.07.07. 18:32

Latabár Latyi-Katyin pihente ki a fáradalmakat

A Balaton kedvelt látogatóhelye volt a múltban nagy színészeinknek. Siófokot kedvelte Kabos Gyula, Bilicsi Tivadar, Feleki Kamill és Latabár Kálmán is igen szerette a Balaton nyári fővárosát.

Kovács Emőke

Fotó: Fortepan/Kotnyek Antal

A legtöbb siófoki történet Latabárról maradt fent. A híres színészdinasztiát a dédapa, Latabár Endre „alapította”, a nagyapa, Latabár Kálmán Árpád, az apa id. Latabár Árpád, mind-mind kiváló színészek lettek. Ifjabb Latabár Kálmán rendkívüli komikusi hajlamával és tánctudásával emelkedett ki a Latabárok sorából. Mondhatni a sorminta folytatódott, hiszen fia, Kálmán is a színészmesterséget választotta, unokája, Árpád pedig táncművész lett. Az 1930-as évek egyik újsághíre szerint a Latabárok így beszélgettek balatoni hajlékukról: 

„A vonat ablakából kinézve, mulatságos feliratú villák nevettek feléjük. Volt ott mindenféle lak. Például egy balatoni borbélyműhely oromzatán a következő felirat ékeskedett: Borotvál-lak és Ondolál-lak. Mire Latabár Kálmán így szólt: – Ha valaha veszek egy telket a Balaton mellett: kiteszek rá egy táblát, amely így szól: összegürcöl-telek. – Ha pedig felépítjük a villát – mondta rá Latabár Árpád –, akkor ezt a felírást adjuk neki: összeizzadta-lak.” 

A Latabár famíliának végül valóban lett balatoni, siófoki nyaralója, de Latabár Kálmán rendszeres fellépőként sokat szerepelt a siófoki szabadtéri színpadon is. Siófokon „sztárként” kezelték, lánya elmondása szerint, amikor édesapja fürödni ment a tóba, emberek tömege követte a vízbe. Fia, ifj. Latabár Kálmán pedig azt mesélte el az egyik interjúban: a Siófok melletti Kilitin szerette meg annyira a repülést, hogy motoros sárkányrepülőre szóló pilótaengedélyt szerzett. Latyit olykor meglátogatták művészbarátai is, a fotók tanúsága szerint járt nála Rodolfo és Halmay Imre egyaránt. A színész nem csak fürödni, hanem vitorlázni is szeretett Latyi-Katyi nevű hajóján. 

Bujtor István, a Balaton szerelmese

A neves színészeink sora tovább folytatható, hiszen mint ismert, Bujtor István nemcsak megörökítette filmjein a nagy tavat, hanem elkötelezett szerelmese volt. Sokszoros vitorlázó bajnokként gyermekkorát édesanyjával és testvéreivel Balatonszemesen töltötte. A családi nyaralóhelyhez sajnos egy szomorú tény is kötődik, hiszen a szemesi állomáson lépett a vonat elé Bujtor István bátyja, a színészóriás, Latinovits Zoltán. A településen emlékmúzeum őrzi Latinovits szellemi hagyatékát, de a szemesi temető adott végső nyughelyet a híressé vált színésztestvéreknek. Bujtor István emblematikus szoboralakja pedig a Tagore sétány dísze lett. 
Bujtor István filmjeiben a szintén tószerető és a Balatonnál nyaraló Zenthe Ferenc rendszeresen szerepet kapott. A Tenkes kapitánya így nyilatkozott a tóról és a vitorlázásról: „Szeretem a vizet. A nagy vizet, a Balatont is. De már harmadik esztendeje nem vitorlázom, már túl sok a tűző nap nekem odakint. Pedig nyertünk is versenyt a Nausikával – a fiam a kapitánya, én csak mancsaftoltam neki... Bujtor István jó barátom könnyed nyári – a Balatonnak külföldön is szép hírverést csináló – krimijeiben talán ezért is kaptam szerepet.” 
A felsorolt színészeken kívül a tó szerelmese volt Básti Lajos, aki ráadásul Keszthelyen született, majd a családnak Szigligeten lett nyaralója, szőlője. Sőt mi több: első felesége, Ferrari Violetta kezét is a Balatonban kérte meg. A korabeli újságok sokszor hírt adtak a nyaraló színészekről és olykor a meglepő eseményekről. 1948 nyarán a következőket jegyezte le Kristóf Károly újságíró: 

„Az utasok bámulnak egy hölgyet. Majom van a kezén. Darmora, a londoni magyar táncművésznő, aki elhozta a Balatonra Rió nevű, szelíd majmát. A majom tizen­nyolc éves. Szürke hályog van a szemén, de azért vidáman ugrál és ropogtatja a zöldpaprikát. Beérünk a Siófoki öbölbe. Ketten horgásznak: Baló Elemér, és Ottó Klemperer... A kikötőben ismerős arcok: Básti Lajos, Rajczy Lajos, Tőkés Anna és Ferrari Violetta. Básti vadászatra készül, vadkacsára megy és kölcsönkéri Mackó nevű kutyámat...” 

A Balatonon nyaraló, a tóval elköteleződő színészek sora folytatható, hiszen Ungváry László Szántódot szerette és ott horgászott sokat, Koós János a Koóstoló nevű hajóján szelte egykoron a Balaton habjait, Szerednyey Bélának pedig a mai napig két szerelme van: a színház és a Balaton. Úgy tűnik, a Balaton nem csak a képzőművészeknek adott és ad igazi feltöltődést, hanem a magyar színjátszás nagyjainak egyaránt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában