Támogatás

2024.07.04. 17:25

Magyar városok segítik a kárpátaljai iskolák működését

A Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) 76 millió forintot gyűjtött a kárpátaljai magyarlakta települések oktatási intézményeinek támogatására, a városok felajánlását az Ökumenikus Segélyszervezet juttatja el Kárpátaljára.

Koszorus Rita

Fotó: Bach Máté

Szita Károly, Kaposvár polgármestere, az MJVSZ elnöke a csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatón felidézte: közel tíz éves a szövetség és az Ökumenikus Segélyszervezet együttműködése, a szövetség által gyűjtött adományt a segélyszervezet segít eljuttatni a rászorulóknak.
A kaposvári városvezető hozzátette: a megyei jogú városok most 76 millió forintot adományoztak a költségvetésükből a kárpátaljai magyarlakta települések oktatási intézményeinek támogatására, hogy a kárpátaljai gyerekek a lehető legjobb oktatásban részesülhessenek. Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója elmondta: nyugtalanító a helyzet Kárpátalján, az emberek nem látnak kiutat, így ebben a helyzetben feltétlenül szükséges a szolidaritás. Hozzátette: intenzív egyeztetést kezdtek a járási vezetőkkel, magyar pedagógusokkal, hogy a kezdeményezők elgondolásait figyelembe véve kidolgozzák, hogyan juttassák el a leghatékonyabban az adományt Ukrajnába. A projekt egyik súlypontja az áramfejlesztők kiszállítása lesz az iskolákhoz, ugyanis ismét egyre gyakoribbak az áramkimaradások Kárpátalján, márpedig az oktatás alapfeltétele az áram. A magyar önkormányzatok felajánlásából az oktatáshoz szükséges digitális eszközöket, valamint az iskolák napi működésének fenntartásához szükséges eszközöket  is vásárolnak.

 

Képünk illusztráció!
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában