Örömmel megfőztek

2024.07.14. 08:00

Mélyszegénységben élő tinédzserek táboroznak Szóládon

Balatoni strandolás, közös főzőcskézés és sportvetélkedő is színesíti azt a nyári tábort, amit a kaposvári Mélyben és Reményben Alapítvány szervezett erre a hétre. Összesen 16 mélyszegénységben élő gyermek vesz részt az ingyenes, ötnapos programban.

Harsányi Miklós

Ezúttal 11–16 éves fiúk, lányok utaztak Szóládra, az átalakított plébániaépületben kapott szállást a csapat. Mohayné Farkas Ibolya, a Mélyben és Reményben Alapítvány vezetője elmondta: a fiataloknak nagy élmény a táborozás. Többségük olyan családban él, ahol nem engedhetnék meg, hogy a gyerek akárcsak néhány napra elutazzon. 

– A gyerekeknek minél színesebb, változatosabb elfoglaltságot igyekszünk szervezni – mondta Mohayné Farkas Ibolya. – Csütörtökön közös főzésben vettek részt a táborlakók, főfogásként paprikás krumplit és édességként pudingos babapiskótát készítettek. A lányok a nyolc kiló krumplin és két kiló hagymán kívül virslit, szalonnát és lecsókolbászt is felhasználtak. 

Nagy sikert aratott a nyolc­állomásos esti túra, ahol öt csapat mérte össze tudását. Izgalmas volt a feladat, a tinik egy-egy találkozási ponton szavakat gyűjtöttek össze, és a nyolc szóból egy történetet alkottak. Ezenkívül ügyességi játék, „Ki mit tud?” és vetélkedő is várt a csapatra, ám a hőségben kétségkívül az egyik legvonzóbb program a balatonszárszói strandolás volt. 

Mohayné Farkas Ibolya hozzátette, a gyerekek viszonylag szűk, elzárt környezetben élnek, ám a táborban rengeteg élménnyel gazdagodnak. A közösségi rendezvények a javukra válnak, bővül a szókincsük, és elősegíthetik a szellemi, fizikai fejlődésüket. – Arra is figyeltünk, hogy mindenki bekapcsolódjon a tábor mindennapjaiba, kivegye a részét a közös munkából. Így a fiúk, lányok kitakarítják a saját szobájukat, és részt vesznek a reggeli elkészítésben is. 

A gyermekek számára ingyenes a tábor, az alapítvány közel 500 ezer forintot fordított a szervezésre. A következő turnusban alsó tagozatosok pihennek. A szervezet elnöke azt mondta, hogy minden támogatást, vagy akár tartósélelmiszer-felajánlást örömmel fogadnak. Az alapítványt 14 éve jegyezték be és tizenkét éve táboroztatnak, az elmúlt időszakban több mint kétszáz gyermek nyaralását oldották meg. A csapat év közben tizennyolc olyan mélyszegénységben élő családdal tartja a kapcsolatot, ahol 47 gyermeket nevelnek. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában