Hangzavar

2024.07.04. 16:55

Olvasónk jelezte: Hangágyúval riasztják a vadat, ettől nem pihennek a faluban

Állandó tüzérségi támadásra emlékeztető hang zavarja Németh Csilla kaposszerdahelyi fényképészt, miután hanghatással igyekeznek távol tartani a vadakat a környékbeli földekről.

Kovács Gábor László

Pár éve már történt hasonló eset, akkor a gazdálkodókhoz fordult, és azután abbamaradt a hangágyúzás, ezen a héten azonban újra elkezdődött. Elkeseredésben már aláírásgyűjtést fontolgat, mert sokakat bosszant az ismétlődő dörej. A napokban este 18-19 óra környékén kezdődött a hangágyúzás és késő éjszakába nyúlóan tartott, szerinte rövid időközönként ismétlődően. Reggel aztán újra hallatszott a robaj. A kutyája ilyenkor valósággal megbolondul, és ő maga sem tud pihenni, mert a nagy nyári melegben nyitva az ablaka. Több ötletet is javasolt az interneten ultrahangos riasztásra vagy vadkerítésre, ami kíméletesebb lehetne a hangrobbanásoknál. Megkerestünk egy környéken gazdálkodó férfit, aki azt állította, hogy nem a helyi gazdák a felelősek a hangágyúzásért, hanem a vadásztársaság csinálja, hogy megvédje a gazdák terményét, és minél kevesebb legyen a vadkár, mert azt a vadásztársaságnak kell kifizetnie. Szerinte így a gazdák és a vadásztársaság is jól jár. Más helyi gazdák arra hívták fel a figyelmünket, hogy a hangágyúzás költsége jóval olcsóbb, mint egy vadkerítésé. Megkerestük a zselickisfaludi székhelyű Zselici vadásztársaságot, az elnökük azt felelte érdeklődésünkre, hogy nem tud hasonlóról, de legkésőbb a jövő hétig utánajár, megkérdezi majd a vadászmestert, hogy helyeztek-e ki hangágyút és hová, hozzá ugyanis panasz és észrevétel nem érkezett. Annyit általánosságban hozzátett, hogy a kapás növények, a napraforgó és a takarmánykukorica érési ideje van, ezeket kell megvédeni a vadaktól. A gázágyúzást bevett és hivatalosan engedélyezett védekezési formának tartja. Korábban tervszerű vadkárelhárítás híján az volt a baj, hogy a vadak bemerészkedtek a konyhakertekbe, mondta. Hangágyúzást térkép alapján csak a kijelölt helyen lehet végezni, és azt kizártnak tartja, hogy percenként ismétlődjön a zaj, mert egy gázágyú legfeljebb félóránként egyet pukkanhat.  

Somogyban nem ez az első ilyen eset: 2018-ban a kormányhoz fordult Balatonberény, hogy szabályozzák a vendégeket zavaró madárriasztó hangágyúk használatát. Abban az évben a balatoni turisztikai szezon közepén már elkezdték a gazdák a hangágyúk használatát, hogy megvédjék a szőlőültetvényeket a seregélyektől. Balatonberényben a külterületi szőlők azonban közvetlenül szomszédosak az üdülő- illetve a lakóövezettel, ezért az önkormányzat a Somogy Megyei Kormányhivataltól kért intézkedést, mert a kora reggeltől estig, 10-12 másodpercenként durrogó hangágyúk elviselhetetlen zaja miatt sok turista távozott. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában