Alkotótábor

2024.07.24. 19:55

Rácsajtóvá formázzák az izzó vasat a vései kovácsok

A vései katolikus templom bejáratához készítenek rácsajtót a kovácsok az ötödik alkalommal megszervezett vései kovács alkotótáborban. A mesterek hétfő óta dolgoznak a faluban, és egészen péntekig ütik a vasat. A munkafolyamatot minden nap meg lehet tekinteni.

Marosi Gábor

Csapatmunkában, egyszerre három kovács ütötte az üllőn az izzó vasat szerda kora délután. A mesteremberek ottjártunkkor szinte megállás nélkül dolgoztak, hogy a templomajtó 250 centiméter széles és ugyanilyen magas nyílásába elkészüljön a rácsajtó. Az alkotásban idősebb és fiatal kovácsok is részt vettek.

 

Molnár Benedek Ürömről érkezett Vésére. A középiskolás fiatal harmadik alkalommal csatlakozott a kovácsokhoz. – Egyelőre még csak tanulom a mesterséget, nem ebből élek, mert gimnazista vagyok, de azt tervezem, hogy megtanuljam a szakmát és ezáltal keressem majd a kenyeremet – mondta Molnár Benedek. – Díszműkovács szeretnék lenni, az tetszik a legjobban. Édesapámnak van egy kandeláberekkel foglalkozó cége. Egyszer kaptak egy olyan megrendelést, ahol kovácsolt jellegű falikarokat kellett elkészíteniük csiga dísszel. Annyira megtetszett 12 évesen, hogy belém mart a szakma, és eldöntöttem, hogy kovács szeretnék lenni. Járok mesterekhez is tanulni, és részt veszek ilyen eseményeken, mint a vései, hogy minél többet tudjak – tette hozzá az ürömi középiskolás.

 

Takáts Zoltán a Magyarországi Kovácsmíves Céh egyesület atyamestere érdeklődésünkre elmondta, hivatalos kovácsképzés hosszú évek óta nincsen az országban, ezért kevés az utánpótlás. A szakma iránt azonban mindig vannak 25, 30, 35 év körüli érdeklődők, akik a modern világban nem feltétlenül találták meg a számításaikat, ezért a kovácsmesterség felé kacsingatnak. – Azt tapasztaljuk, hogy a mi szakmánkra már tömeges igény nincsen – emelte ki Takáts Zoltán. – Ennek ellenére meg lehet élni ebből, hiszen lehet, hogy kevesen űzzük, de azért kapunk megrendeléseket. Az országban körülbelül száz olyan kovács dolgozik, aki valóban mestere a szakmájának, és úgy alkot, mint elődeink – hangsúlyozta az atyamester.

 

A mesterek által kovácsolt rácsajtót szombaton reggel egy ünnepség keretében szenteli fel a plébános. Bertók László Vése polgármestere lapunknak elmondta, a kovácsok minden évben készítenek valamilyen ajándékot a falunak. Készült már kerítés, útba igazító tábla és több funkciós sütőeszköz is. A település vezetője hozzátette, anyagi okok miatt a hagyományos szombati országos kovácstalálkozó és fesztivál idén elmarad, a jövő évre azonban van két pályázat, melyből újra meg tudják szervezni.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában