Művészet

2024.07.23. 12:58

Városi lét és élményei fogalmazódnak meg a boglári kiállításban

A városi lét és az ezzel kapcsolatos élmények fogalmazódnak meg Bács Emese és Gaál Kata munkáiban. A képzőművészek a Kultkikötő keretében állították ki alkotásaikat Balatonbogláron a Vörös és a Kék kápolnában.

Szabó Gabriella

Távolról festményeknek tűnnek a képek, közelebb lépve azonban kiderül, hogy szinte egy képzőművészeti építkezés eredményei láthatók a boglári Vörös- és Kék kápolna falain. Bács Emese és Gaál Kata vegyes technikával készíti munkáit. Nem hiányoznak róluk a textil- vagy zacskódarabok, de a gombostűk és a fonalak sem. 

 Leginkább fával dolgozom, faragom vagy éppen belekarcolok. Igyekszem minél változatosabban felépíteni a képeimet, a festék mellett ezért is használok különböző anyagokat, legyen szó például csokoládépapírról vagy fémlemezről.

 – mesélte Gaál Kata

Fotó: Szabó Gabriella


A képzőművész hétköznapi társadalmi témákkal foglalkozik, így az anya–gyermek kapcsolat vagy a múltba visszanyúló nagyszülői kötődés is megihleti, de a rombolás-építkezés témája is megjelenik alkotásain, amelyeken az emberek egymás közti viszonyára helyezi a hangsúlyt. Bács Emese és Gaál Kata közös tárlatmegnyitóján Géger Melinda művészettörténész kiemelte: sok a közös vonás a két képzőművészben. – Képi világukban a nagyvárosi lét benyomásai, élményei jelennek meg, például a tömeg és a közlekedés – mondta a Kultkikötő kiállításainak kurátora. 

Még a technikájuk is hasonló, hiszen rendhagyó anyagokkal, a hétköznapi élet tárgyi világával kiegészítve alkotják meg kollázsaikat. Ezekben sokszor drámai módon jelenik meg a város és az ember keresztmetszete. Egyfajta társadalomkritikát fogalmaznak meg képeik által az alkotók, akik a zsúfolt nagyvárosok mindennapjait hozzák el a balatonboglári kis kápolnákba.

– fogalmazott Géger Melinda. 

Fotó: Szabó Gabriella

Víz Tiszta Kultúra a Kultkikötőben

- Víz Tiszta Kultúra, ezzel a mottóval hirdetjük programjainkat, amelyekből nem hiányozhatnak a koncertek, a színházi előadások és a kortárs magyar képzőművészek munkái sem, ezért is szervezzük már évek óta a Kultkikötő keretében a kiállításokat a Vörös- és a Kék kápolnában – mondta Nagy Viktor, a Kultkikötő alapító igazgatója. Gaál Kata és Bács Emese tárlata augusztus 11-ig látható Balatonbogláron. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában