Oktatás

2024.08.14. 03:40

A gimnázium után irány a technikum

Még néhány hétig lehet jelentkezni a technikumi képzésekre az érettségivel rendelkezőknek. Az iskolák többségében szeptember első felében indulnak az érettségizettek számára indított nappali és esti rendszerű képzések, a leendő diákoknak eddig kell jelezni szándékukat az iskolák felé.

Harsányi Miklós

Fotó: Kaposvári Szakképzési Centrum

A Kaposvári Szakképzési Centrum 8 intézményében, 13 ágazat, 19 szakmájában indítanak érettségizettek számára technikumi képzéseket. A huszonötödik életévüket be nem töltött jelentkezők választhatnak, hogy tanulmányaikat nappali rendszerben, tanulói jogviszonyban, vagy munkavégzés mellett, felnőttképzési jogviszonyban kívánják folytatni. A huszonötödik életévüket betöltött személyek oktatása minden esetben felnőttképzési jogviszonyban történik. Mindkét esetben lehetőség van az előzetesen megszerzett tudás beszámítására, amellyel a képzési idő lerövidíthető. A megújult szakképzési rendszerben két szakma és egy szakképesítés megszerzése ingyenes.

Az elmúlt években a gépjármű-mechatronikai technikus, a villanyszerelő, a kozmetikus technikus, a cukrász és a pénzügyi-számviteli ügyintéző volt a legnépszerűbb a KSZC felnőttképzési kínálatában. Az idei adatok is ezt tükrözik: a Kaposvári SZC Eötvös Loránd Műszaki Technikum és Kollégium felnőttek számára indított villanyszerelő képzésére közel 40-en jelentkeztek, a gépjármű-mechatronikai technikusra közel 20 fő. A cukrász képzés három iskolában indul el, a barcsi Dráva Völgye Technikumban pedig eddig több, mint 20 fő jelentkezett az erdésztechnikus képzésre, augusztus végéig még itt is várják a leendő diákokat. A Lamping József Technikumban idén a magasépítő technikus, a szárazépítő és az asztalos képzések telnek a leggyorsabban.  A Centrum tíz intézményében augusztus elejéig több, mint 360 fő jelentkezett felnőttképzésekre, azonban ez a szám várhatóan jelentősen növekedni fog a következő hetekben. A tabi Rudnay Gyula Szakképző Iskola pedig keresztféléves képzéseket indít a felnőttek számára.

Az elmúlt tanévben több, mint 800 fő vett részt a KSZC tíz intézményében a felnőttek szakmai oktatásában, technikumi, szakképző iskolai illetve érettségire felkészítő képzések keretében.

A képzésekről bővebben a Kaposvári Szakképzési Centrum honlapján (kaposvariszc.hu) és az iskolák elérhetőségein lehet tájékozódni.

Felnőttképzési tájékoztatónkat itt nézheti meg.

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában