Borhét

2024.08.04. 13:55

A legszebb borok kerültek a poharakba Lellén, elkezdődött a borhét

A legszebb lellei, boglári és környékbeli borokkal, valamint kirobbanó hangulattal startolt el szombaton a 31-ik Lellei Borhét. A rendezvényparkban 16 borászat kínálta nedűit a látogatóknak, akik akik az ország minden szegletéből érkeztek a városba.

Koszorus Rita

Késő délután még foghíjas volt a rendezvénypark Lellén, estére azonban már egy gombostűt sem lehetett leejteni a fesztiválterületen. A borászatok faházainál sorra töltötték meg a fesztiválpoharakat a legfinomabb nedűkkel. A vendégek között sokan voltak, akiknek a közelben van nyaralójuk és eljöttek bort kóstolni, de olyanok is, akik csak „elugrottak” Kaposvárról belekóstolni a hegy levébe. – Sokszor voltam már a rendezvényen és sok jó bort ismertem itt meg. Tudatos fogyasztónak vallom magam, de ez annak köszönhető, hogy a Lellei Borhéten találkoztam a helyi pincészetek kínálatával, mondta a Balatonszárszón nyaraló Mikó Sándor, aki Budapestről érkezett családjával. 


A kitelepülő borászatok mindent elkövettek annak érdekében, hogy jó élményekkel távozzanak a rendezvényről vendégeik. – Az idei borhét sokkal másabb, mint az eddigi harminc. Most inkább a zenei programok dominálnak és kevesebb volt a  folklórműsor, de az is igaz, hogy a gazdák talán nincsenek annyian, mert a jobb az időjárás miatt sokan már megkezdték a szüretet, mondta Pócz József, a balatonlellei hegyközség elnöke. 
A Pócz pincészet legszebb borait hozta el, de pezsgővel is készültek a borhétre, amely szinte minden faháznál megtalálható a kínálatban. – Ötfajta pezsgő kóstolható nálunk. A nyár kedvence az Irsai Olivér és az új termékünk a rajnai rizling pezsgő, valamint a klasszikus 36 hónapos érlelésű Chardonnay alapunk is. Úgy látom, ma már a pezsgőfogyasztás szerencsére nem csak szilveszterre korlátozódik, tudják az emberek, ha nyári balatoni pezsgésről van szó, akkor a friss, gyümölcsös balatoni pezsgőkre számíthatnak, mondta Hujber Attila, balatonboglári borász. 
– Igyekszünk a lehető legszélesebb termékpalettát bemutatni a Lellei Borhéten, itt ugyanis olyan fogyasztókkal is meg tudunk ismerkedni, akik nem feltétlenül találkoznak a borainkkal. Ráadásul a borhéten azokat a borokat is elhoztuk, amelyek az éttermek kínálatában nem szerepelnek, mondta el Androsics Ferenc, balatonőszödi borász. 
A Lellei Borhetet hivatalosan Pócz József nyitotta meg szombaton este, majd ezt követően átadták az idei Somogy Bora és a borvidéki borverseny díjait. Somogy Borának ebben az évben a nemzetközi versenyen aranyérmet nyert Bujdosó Jolle Sauvignon blanc-ját választották az ítészek. A rádpusztai Gasztro- Élménybirtokon tartott versenyre, 6 hegyközségből 31 termelő 149 bormintát adott le. 106 fehérbort, 16 rozét 26 vörösbort kóstolt a szakmai zsűri, amelyet követően 5 nagyarany-, 46 arany-, 77 ezüst- és 20 bronzérem talált gazdára. Biró Norbert, a vármegyei közgyűlés elnöke az ünnepélyes díjátadón elmondta: nagyszerű borokat kóstoltak a borversenyen és azt kívánta minden résztvevőnek, hogy vigyék hírét a balatonboglári borvidéknek. 
A borversenyen az Agrárkamara, valamint az Iparkamara mellett somogyi cégek is megválasztották saját borukat, ezzel is támogatva a pincészeteket. Így a Somogyi Hírlap bora a Garamvári Szőlőbirtok Délidőlő chardonnayja lett, az erről szóló elismerést és a serleget a Lellei Borhéten Lengyel János főszerkesztő adta át a pincészet képviselőjének. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában