Parkolóhiány

2024.08.26. 19:55

Járdán és füvön is parkol az autós a lakótelepeken

A fűre és a járdára is leparkolnak az autósok a kaposvári lakótelepeken. A sofőrök sokszor kénytelenek megállni a tilosban, mert a parkolókban nem találnak szabad helyet. Az általunk megkérdezett lakók szerint az a gond, hogy sok családnak legalább két, vagy akár három autója is van.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Róbert

Sok autó parkolt pénteken délelőtt a 48-as Ifjúság útja és a Honvéd utca társasházai előtt. A szerencsésebbek a kijelölt, aszfaltozott parkolóban hagyták járművüket, voltak azonban sokan, akik csak a füvön találtak megállóhelyet. 

– Ez mindennapos látvány – mondta el érdeklődésünkre az egyik lakó, Hartó Piroska. – Évekkel ezelőtt még voltak lakók, aki szóltak emiatt a közterület-felügyelőknek. Mára viszont már mindenki megszokta ezt a látványt. Egyre több az autó, a parkolóhely pedig kevés. A mi lépcsőházunkban is van olyan család, akinek három kocsija van – tette hozzá az asszony. 

Alig 150 méterrel arrébb, az egykori Dózsa Edzőcsarnok környékén is hasonló állapotokat láttunk a parkolókban. A környéken élők szerint ez egyáltalán nem meglepő, mert évről évre növekszik a járművek száma a környéken, megállóhelyekből viszont nem lett több. 
– Engem már nagyon régóta zavar az, hogy szinte mindenhol parkolnak a kocsik – mondta Szerdalácz Istvánné. – Akkor kezdődött a parkolási gond, amikor az edzőterembe elkezdtek egyre többen járni. Igaz, hogy most már bezárt az épület, ennek ellenére még mindig nagyon sokan a környékünkön keresnek megállóhelyet. Felállnak a fűre és a járdára. Akinek van garázsa, az igyekszik beállni oda, de még így sincs elegendő hely – tette hozzá az egyik lakó. 
A parkolóhelyek számát az elhagyatott járművek is csökkentik a lakótelepeken. Több helyen is látni olyan autót, amellyel egy jó ideje már biztosan nem mentek sehová. Ezeket a kocsikat azonban a kaposvári önkormányzat egy idő után elszállíttatja, ha a tulajdonos a felszólítást követően tíz napon belül nem viszi el onnan az autót. A kocsikat egy telephelyre szállítják, ahol néhány hétig tárolják. Ha a tulajdonosa ezalatt nem jelentkezik érte, akkor elárverezik. Ha sikertelen az aukció, akkor bontóba kerül a jármű. 

Félszáz magára hagyott autót szállítottak el 

A kaposvári önkormányzat lapunkkal azt közölte, idén augusztus közepéig több mint félszáz „magára hagyott” autót szállítottak el. Hozzátették, a közterület-felügyelet munkatársai folyamatosan figyelik a várost, és intézkednek ilyen helyzetekben is. Elmondták: Kaposváron az elmúlt két évben kétezerrel nőtt a járművek száma. Jelenleg csaknem 28 ezer autó és motorkerékpár található a városban. Szita Károly polgármester április közepén jelentette be, hogy ezer új parkolóhelyet építenek a következő években. A parkolóépítési program előkészítése már megkezdődött. Minden egyes helyszínen egyeztetnek az ott élőkkel és bemutatják majd a terveket, kikérik a lakók véleményét, és ezután kezdik el kialakítani a parkolókat. Az ezer új parkolóra négymilliárd forintot költ majd a város. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában