Sonline.hu videó

2024.08.01. 17:29

Biztonságra és nyugalomra leltek a kárpátaljai gyerekek a balatonfenyvesi táborban

Elfelejthetik az otthoni gondokat és egy hétig biztonságban táborozhatnak azok a kárpátaljai fiatalok, akik másik határon túli társaikkal közösen vesznek részt a Kárpát-medencei Református Ifjúsági Találkozón. Az eseményt néhány év kivételével, 2008 óta rendezik meg Balatonfenyvesen. Idén a kísérőkkel együtt csaknem 270-en érkeztek.

Marosi Gábor

Fotó: Németh Levente

Mosolyogva, nagyokat kacarászva, önfeledt játékkal ütötték el az időt a gyerekek a reggeli áhítat előtt csütörtökön. Az elmúlt napokban jól összeszoktak és összebarátkoztak a Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből és Horvátországból érkezett fiatalok. Vannak, akik először vesznek részt a találkozón, és egyáltalán nem bánták meg, hogy kiszabadultak otthonról.

Ebben a pár napban most nem kell azzal törődnöm, hogy otthon szólnak a szirénák és nincsen áram.

– mondta Simon Ramóna, aki a kárpátaljai Eszeny településről érkezett a táborba.   

Naponta körülbelül 8-10 órán keresztül kell nélkülöznünk az áramot. A férfiak elmentek más országokba, sokan átszöktek a határon, mert különben elvinnék őket a háborúba. A szülők egyre többet dolgoznak, mert minden sokkal drágább lett.

 – tette hozzá.

– Nagyon megnyugtató, hogy most nem hallom a mindennapos légriadókat, mert pont a városháza mellett lakunk, és állandóan halljuk, még este is sokáig szól – vette át a szót a kárpátaljai Csapról érkezett Szabó Lili. – Igaz, hogy megszoktuk a szirénákat, de amikor megszólal, akkor van bennünk egy rossz érzet, nem tudjuk mi történik majd. Ez nem jó érzés. Itt a Balatonon azonban minden jó, mert nem vagyunk veszélyben. 

Nagyon jól érzem magamat a Balatonnál.

 – mondta a fiatal.

Nagy-Boros Károly Félix az erdélyi Szilágypanitról utazott el Balatonfenyvesre. A fiú elmondta, a balatoni fürdés, a sportvetélkedők és a vallásos programok miatt is szeretett volna idén is részt venni a táborban. Kiemelte, a vallásos programok több hitet adnak neki, ezáltal jobban tud bízni a Fennvalóban. Az ifjúsági találkozón olyan fiatalok is vannak, akik korábban gyerekként éveket jártak a táborba, most azonban már kísérőként tértek vissza. – Felnőtt fejjel jó látni azokat az érzelmeket a gyerekeken, melyeket mi is átéltünk anno – mondta a 21 éves teológus hallgató, Nagy Ákos Csongor, aki a felvidéki Hanva településről érkezett. – Lehet, hogy a fiatalok még teljesen nem is értik, miről szól egy előadás, de azért kis pillanatok megmaradnak bennük, és azok később segíteni tudnak nekik, ha erősíteni szeretnék a hitüket – emelte ki az egyik segítő.

A hétfőtől szombatig tartó tábort a Dunántúli Református Egyházkerület is támogatta, a kárpátaljai fiatalok pedig a Kaposvári Református Egyházközség segítségével jutottak el a Balatonhoz. A táborozókat szerda este Steinbach József püspök, a zsinat lelkészi elnöke is meglátogatta. 

Megtanítják, kinek a kezében vagyunk 

A találkozót a Kié vagyok? kérdés köré építették fel idén. Révészné Bellai Csilla, református lelkipásztor, a találkozó szervezője elmondta, az úri imádság utolsó mondatával, 

Mert Tiéd az Ország, a Hatalom és a dicsőség mindörökké!

az úgynevezett doxológiával foglalkoznak minden nap. – Ez azért is nagyon fontos, mert ezek azok a témák, melyeket az ember átvett magának – emelte ki. – A dicsőséget, a hatalmat, az országot mi akarjuk birtokolni. A fiatalokat nem árt arra megtanítani, hogy mi is valakinek a kezében vagyunk, és valakihez tartozunk. Ezt szeretnénk bennük elmélyíteni – hangsúlyozta Révészné Bellai Csilla

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában