Égi jelenség

2024.08.13. 12:55

Ismét bíbor fényjáték rajzolódott ki a Balaton fölött

Sarki fényben pompázott a Balaton. Az Időkép kamera képein is jól látható, és az egyik fonyódi fotós képei is megörökítették ezt a csodálatos bíbor fényjelenséget, augusztus 12-én.

Sonline.hu

Sarki fényt fotózott a Balaton fölött Kajetán Jácint.

Fotó: Kajetán Jácint

Kajetán Jácint fotós beszámolója alapján, este 11 órakkor volt tapasztalható a fényjáték a Balaton fölött

Tegnap előre készültem rá, mégis majdnem lemaradtam róla...

-kezdi beszámolóját a fotográfus, amiben kitér arra is, hogy várta már, hogy újra megjelenjenek ezek a fényjátékok, emiatt már kora este felállította a kameráját, hogy készen álljon a fotóra. Sajnos az erős felhősödés keresztülhúzta a számításait, ezért nem sokkal később össze is csomagolt, majd elment haza.  

Majd este 11 környékén vettem észre a webkamera képén, hogy bizony maradni kellett volna. Visszamentem ezért a pár képért. Szabad szemmel csak némi derengés látszott, de fényképezőgéppel "nézve" szépen megmutatta magát a jelenség!

- részletezi a fonyódi fotós. 

 

Mi az a sarki fény?

Szakértők szerint a sarki fény többnyire a mágneses pólustól 10°-20° távolságra, 3°-6° szélességen látható. Leginkább az északi sarkkörtől északra, és a déli sarkkörtől délre. Korábban már foglalkoztunk, a kialakulásának okaival, hogy az égi folyamat hátterében eredetileg a beérkező napkitörés miatt kialakuló geomágneses háborgás áll, azonban ez esetben a háborgás hatására a magnetoszféránk belsőbb régióiból a bolygónkat körbeölelő köráramba áramlott át hőenergia, és ez okozta ezeket a fényeket. Tavaly márciusban számoltunk be arról, hogy sarki fényt lehetett látni Somogyban, és ezeknek a jelenségeknek a száma egyre csak nő.

Sarki fény akkor keletkezik, amikor a napszél annyira felkavarja a magnetoszférát, hogy töltött részecskék hatolnak be napszélből és a magnetoszférából a Föld felső légkörébe.

 A Space Weather Prediction Center, ami a Föld űrkörnyezetét és időjárását is figyeli és a NASA megfigyelései szerint 2019-ben egy új napciklus kezdődött el, ami a megfigyelések szerint aktívabb, mint ahogy azt a tudósok várták, írta a CNN még 2020-ban. 

H. Schwabe csillagász még 1760-ban felfedezte, hogy általában minden 11. évben új napciklus kezdődik, ami a mágneses pólusok felcserélődésének egyik eredménye. A szakemberek megfigyelték, hogy a mostani ciklust követően erősebbek a naptevékenységek. Ilyenkor gyakrabban alakulhatnak ki napfoltok, napfáklyák, protuberanciák, flerek és koronakidobódás is. 

A NOAA/SWPC pedig most július végén egy igen erős napkitörést figyelt meg, ami elérve a földet - augusztusban - erősségének megfelelően geomágneses vihart okoz, amiről szintén vannak már beszámolók.

 

 

Elmúlt 20 év legtöbb napfolt számát figyelték meg 2024-ben

A 2024- még azért is egy izgalmas év az űridőjárás történetében, mert az elmúlt 20 évben először, most augusztus 8-án figyelte meg a Space Weather Prediction Center az  eddigi legmagasabb napfoltszámot, amit a Belga Királyi Obszervatórium is megerősített. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában