Kultúra

2024.08.30. 17:07

Kishegyi Kultúrkert néven kortárs tájházat terveztek a balatonlellei Kishegyre

Pályi Blanka a Somogy megyei Kishegyen álmodta meg új projektjét, amely a Balaton déli partjának természeti és kulturális örökségét kívánja élményszerűen bemutatni.

A Kultúrkert tervezésekor a fiatal tervező személyes tapasztalataiból merített, és célul tűzte ki, hogy a látogatók számára is megnyíljon ez a különleges világ.

A projekt magában foglalja a helyi mezőgazdaság és kézműves tevékenységek bemutatását, egyben hű marad a hagyományos tájházak szellemiségéhez.

Különleges értékkel bír a Kishegy nyugalma és szépsége

– A környékhez személyes kapcsolatom fűződik, gyakran ellátogatok ide a családommal. Ilyenkor napjainkat a nyüzsgő vízparttól távolabb eső szőlősben, régi présházakból átalakított szállásépületekben szoktuk tölteni. Mindig sokat kirándulunk, biciklizünk a környéken, melyet így volt szerencsém néhányszor bejárni. Számomra különleges értékkel bír a táj nyugalma és szépsége – számolt be Pályi Blanka az epiteszforum.hu-n. A Kishegyi Kultúrkert – kortárs tájház projekt magában foglalja a helyi mezőgazdaság és kézműves tevékenységek bemutatását
Forrás: epiteszforum.hu/Pályi Blanka diplomaterve

Kortárs elemekkel ötvözi a régió mezőgazdasági és kézműves hagyományait

A diplomamunkában szereplő épületkomplexum egy fogadóépülettel, kiállítótérrel és kávézóval is rendelkezik, ahol a látogatók megismerkedhetnek a helyszín történetével és kulturális jelentőségével. A tervezés során kiemelt figyelmet kapott a környezettudatosság: a használt anyagok és az építési technikák minimalizálják a környezetre gyakorolt hatást. A funkció fő elemeit a kertben termelt zöldség-gyümölccsel kapcsolatos tevékenységek, azok feldolgozása és a kézműves foglalkozások bemutatása adják.

Az épületek egy része magas, aszimmetrikus tetővel rendelkezik, amely hűen tükrözi a régió hagyományos építészeti stílusait.

 – A településeket vizsgálva nagy ellentétet véltem felfedezni a Balaton északi partján hasonló helyzetben levő környékhez képest. A délen elhelyezkedő, vizsgált terület látogatottsága jóval kisebb, kevesebb a turistákat bevonzó létesítmény a helyszín természeti értékéhez, sokszínűségéhez viszonyítva. Helyi termelőkkel, kézművesekkel való beszélgetéseim során körvonalazódott bennem igazán, hogy mire érdemes fókuszálnom.

Egyszerre fontos számukra a hely nyugalmának megtartása, de közben a piacuk növelése és több turista invitálása

– írta a fiatal szakember. Pályi Blanka projektje egy olyan kulturális központ létrehozását tűzi ki célul, ahol a látogatók nem csak a hely szépségét élvezhetik, hanem a helyi termelők és kézművesek munkáját is megismerhetik, ezáltal hozzájárulva a régió kulturális és gazdasági virágzásához. Nyitókép: epiteszforum.hu/Pályi Blanka diplomaterve

 

forrás: likebalaton.hu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában