A beteg gyerekek miatti könnyeket elrejti a rohamosztagos sisak

2024.08.16. 09:00

Star Wars jelmezben jótékonykodnak

Egy film néha valóságot teremt: egy a Csillagok háborújáért rajongó kaposvári férfi és felesége jelmezben jótékonykodnak, és ezzel nincsenek egyedül. Kórházakba, iskolákba, óvodákba jutnak el a Star Wars filmeket megjelenítő ruháikban.

Kovács Gábor László

Úgy kezdődött, hogy több mint 40 éve Somogyi Márk gyerekként igazi fanatikus Star Wars rajongóvá vált. A gyermekkori álma volt, hogy legyen egy birodalmi rohamosztagos páncélja, mert amikor megpillantotta a moziban teljesen odavolt érte.  

Star Wars, 501-es légió
Star Wars jelmezekben jótékonykodnak 
Fotó: Somogyi-Kovács Alexandra

– Az 80-as évek elején nem volt igazán megvalósítható, de nem adtam fel, végül elég későn jutottam olyan lehetőségéhez, hogy megszerezzem – mondta a kaposvári férfi. – Az interneten találtam egy angliai oldalra, amely jelmezek készítésével foglalkozik. Teljesen filmazonos jelmezeket gyártanak az eredeti formák alapján. Innen rendeltem egy páncélt, amelyet a saját méretemre készítettek el 2022 márciusában.  

Magyarországon is népszerű a Star Wars

Időközben hallott az 501-es légióról, ami egy jótékonysági szervezet 1997 óta több mint 60 országban van jelen, 15 ezer taggal, Magyarországon 60-an vannak. Csak regisztrált filmes jelmezzel lehet belépni, ezt szigorúan ellenőrzik, sőt a büntetlen előélet és 18. életév betöltése is követelmény. Mihelyt meglett a jelmeze, Márk azonnal elküldte a csatlakozási kérelmét az 501-esek magyar helyőrségéhez. Az 501 es légiót Albin Johnson alapította jótékonysági szervezetként. Gyűjtéseket szerveznek beteg gyerekeknek, rászorulóknak, kórházi betegeket látogatnak, hogy ha pár percre is, de mosolyt és vidámságot csaljanak azoknak az arcára, akik hetek, hónapok óta a kórházi ágyat nyomják.  

Fotó: Somogyi-Kovács Alexandra

– Hatalmas sikerünk szokott lenni! – vallotta be Márk. – Az 501-es Légió Magyarországi Helyőrség tagjaként, nagyon jó csapatba kerültem, napi szinten tartjuk a kapcsolatot, barátok vagyunk, sőt olyanok, mint egy nagy család.    

Megalapították a Pannon Squad-ot, vagyis osztagot területi alapon szerveződve, mivel sok tagjuk van a Dél-Dunántúlon. Az osztagok a saját területükön keresik a jótékonykodási lehetőségeket. Jártak a pécsi, a nagyatádi kórházban, visszahívták őket a Bárczi Gusztáv Módszertani Központba, óvodákba. Megható élmények érték őket.   

– Néha az a szerencse, hogy az emberen sisak van, mert az elrejti a könnyeket, mondjuk ha egy beteg gyermekkel beszélgetünk – idézte fel Márk. – Autista gyerekek viszont kitörő szeretettel fogadtak minket, olyat ritkán él át az ember.   

Felesége, Somogyi-Kovács Alexandra is kedvet kapott, és csatlakozott az osztaghoz. Először a karaktere csupán egy overallból és egy sapkából állt, mint egy pilótának, aztán egy halálcsillag-tüzér jelmeze, sőt egy Tie-fighter páncélja is lett. Azóta a férjével együtt mennek a rendezvényekre.

Star Wars a Balatonon
Star Wars a Balatonon Fotó: Somogyi-Kovács Alexandra

A Balaton partján pózoltak a logóhoz

Az 501-es Légió Magyarországi Helyőrség Pannon Squadja egy éve működik. Szándékosan olyan logót választottak, hogy a rohamosztagosok a Balaton déli partján állnak, a háttérben a Badacsonnyal. Olyan tagjuk is van, Dukovits Krisztián, aki egy filmazonos, életnagyságú droidot épített, Artoo-Detoo(R2-D2) figurájához a Lucas-filmtől igazolást kapott. A második pécsi Star Wars napra készülnek, melyet a Zsolnay negyedben, szeptember 7.-én tartanak.

Fotó: Somogyi-Kovács Alexandra

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában