Segítség a civileknek

12 órája

Adó 1 százalék: a siófoki állatvédők kapták a legtöbb pénzt

Valamivel több mint 258 millió forint adó egyszázalékos felajánláshoz jutottak hozzá a somogyi civilszervezetek az idén. A legtöbb támogatást most is a siófoki állatvédők kapták az idén 23 millió forinttal.

Marosi Gábor

Fotó: Muzslay Péter

A felajánlók száma több mint 700-zal, a felajánlott összeg 15 és fél millió forinttal emelkedett tavalyhoz képest. A Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) adatai szerint, Somogyban 940 regisztrált civilszervezet jutott hozzá kisebb-nagyobb támogatáshoz. A legkevesebbet, 1546 forintot egy bakházi egyesület, a legtöbbet, 23 millió 734 ezer forintot a Siófoki Állatvédő Alapítvány kapta.

Kutyatár
A kaposvári Kutyatár Természet- és Állatvédő Egyesület is részesült az adó egy százalék felajánlásokból Fotó: Muzslay Péter

A kaposvári Kutyatár Természet- és Állatvédő Egyesület is jelentős összeggel „gazdagodott”. Boncz Edit a szervezet elnöke érdeklődésünkre elmondta, minden támogatásra nagy szükségük van, mert az éves működési költségük nagyjából 70 millió forint.

– Az egy százalékos felajánlások nélkül elveszettek lennénk – emelte ki. – Ez a több mint 16 és fél millió forintos összeg pár hónapra elegendő. Ebből tudjuk fizetni az állatorvosi költséget, ami folyamatosan egyre drágább. Nagyjából 30 millió forint megy el rá évente. A tankolás is sokba kerül, és béreket is kell fizetnünk. Állateledelre azonban nem igazán költünk, mert nagyon sok felajánlást kapunk – tette hozzá Boncz Edit.

Roxínház Pál utca fiúk
A Roxínház több felajánlást kapott az idén Fotó: Lang Róbert

A Kaposvári Roxínház Egyesület 1 millió 240 ezer forint felajánláshoz jutott hozzá, 70 ezerrel többhöz, mint egy évvel ezelőtt. A társulatot 149-en támogatták adójuk egy százalékával. Pintér Kata a Roxínház rendezője megkeresésünkre elmondta, második éve sikerült átlépniük az egymillió forintot. Minden fillérre nagy szükségük van ahhoz, hogy biztonságosan működhessenek, főleg azért ,mert három pályázatukat még nem bírálták el.
– A bevételeink mellé még 15-20 millió forint támogatásra van szükségünk, hogy egész évben előadásokkal tudjuk szórakoztatni a közönséget – mondta Pintér Kata. – Nyáron kaptunk egy rendkívüli támogatást a kaposvári önkormányzattól, hogy ki tudjunk nyitni szeptemberben, és szerencsére van egy mecénásunk, aki segít abban, hogy cégekkel együttműködhessünk majd és támogatói szerződést kössünk velük – tette hozz a rendező.

Felnőtt leukémiásokat is segít az alapítvány 

A babócsai Tegyünk a Leukémiás Gyermekekért és Betegekért Közhasznú Alapítvány 7 millió 500 ezer forint felajánláshoz jutott hozzá. Bajzát Krisztián kuratóriumi elnök érdeklődésünkre elmondta, 2010-ben hozták létre az alapítványt azért, hogy országosan segítsék a leukémiás gyerekeket és felnőtteket egyaránt.
– Mai napig mi vagyunk az első és egyetlen leukémiás alapítvány, aki felnőtteket is segít – hangsúlyozta Bajzát Krisztián. – Azért hoztam létre, mert én is csontvelő transzplantált vagyok, és nem volt olyan leukémiás szervezet, aki felnőtteket támogatott volna. Évente körülbelül 400 embernek tudunk segíteni. Mi közvetlenül a betegeknek utaljuk el a pénzt és nem intézményeknek adjuk oda. A pénzt megélhetésre, rezsire és utazásra tudják fordítani az érintettek. Ez a 7 és fél millió forintos összeg csak egy része annak amennyivel támogatunk másokat. Már idén 22 millió forinttal segítettünk, és folyamatosan jönnek a kérelmek, nagyon sok a beteg – tette hozzá. 

 



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában