Megelőzés

2024.09.05. 17:25

Egyre kevesebb szülő tétovázik a HPV elleni védőoltás miatt Somogyban

Nyolc napjuk maradt a szülőknek, hogy nyilatkozzanak arról, kérik-e hetedikes gyermeküknek a HPV elleni védőoltást. A lányok mellett négy éve már a fiúk is térítésmentesen kaphatják meg az iskolában a vakcinát. A lehetőséggel Somogyban a szülők több mint 80 százaléka él.

Góz Lilla

Fotó: AS

– Egy beleegyező nyilatkozatot kell kitölteniük a szülőknek arról, hogy hetedikes leányuk vagy fiuk megkapja-e a HPV elleni vakcinát iskolai keretek között – mondta el Szabó Zoltánné Kudomrák Zsuzsanna, a Kodály Zoltán Központi Általános Iskola főigazgatója. – Évről évre nagyobb az érdeklődés az oltás iránt, valamennyi kaposvári állami fenntartású iskolát figyelembe véve mindössze egy-két gyereknek nem szokták kérni. Az oltást az oktatási intézményekben kapják meg a tanulók. 

– Egy percig se gondolkodjanak az oltáson a szülők, mert a vakcinával egy halálos betegséget tudnak kivédeni – mondta el Gyánó Barnabás kaposvári gyermekorvos, aki praxisában mind a lányoknak, mind a fiúknak javasolja a HPV elleni védőoltás beadását. 

Hasonló véleményen van Gyócsi András kaposvári nőgyógyász is. – A szexuális élet megkezdése előtt beadott védőoltás felkészíti az immunrendszert arra, hogy a vírus megjelenésekor minél gyorsabban termeljen ellenanyagot a szervezet, így a felnőttkorban ajánlott szűrővizsgálattal együtt hatékony védelmet nyújt a beoltottnak – mondta el a nőgyógyász. Kiemelte: a vakcina az újrafertőzés ellen is véd. – A gyógyszer leírásában 44 éves korig javasolják az oltás beadását, mert az e feletti korosztálynál nem vizsgálták hatásosságát. 

Az idén tizedik éve bevezetett iskolai kampányoltás keretében közel 425 ezer tanuló részesült védőoltásban, amely a humán papillomavírus 9 típusa ellen nyújt védelmet. 
A Somogy Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának tájékoztatása szerint a vármegyében a jogosultak 82,3 százaléka igényli a térítésmentes HPV elleni védőoltást. A  2014/2015-ös tanévben 1235, a 2023/2024-es tanévben már 1933 fiatal kapta meg a vakcinát az iskolai kampány­oltás keretében. 

Legalább kettő kell a HPV elleni védőoltásból 

A 2020/2021-es tanévtől kezdődően már a fiúk is kérhetik a védőoltást. A Nemzeti Nép­egészségügyi Központ adatai szerint a HPV elleni védőoltás igénybevételi aránya a lányok körében évek óta 80 százalék körüli, a fiúknál 68 százalékos. A védettség kialakulásához két oltásra van szükség hat hónap különbséggel, amennyiben az oltási sorozat megkezdésekor az oltandó nem töltötte be a tizenötödik életévét. Az első oltás idején 15 éves életkort betöltött 7. évfolyamba járó gyermekek immunizálásához három dózis szükséges. 

Az oltást az iskola védőnője koordinálja, az első vakcinát ősszel, a többit tavasszal kapják meg a diákok. Amennyiben a szülő a kampányoltási időszakon kívül igényelné gyermeke számára a vakcinát, a gyógyszertárban térítés ellenében szerezheti be. 

Gyócsi András kaposvári nőgyógyász érdeklődésünkre azt is elmondta, hogy a hpvdoktor.hu oldalon számos tájékoztató anyag olvasható a vírussal és a vakcinával kapcsolatosan egyaránt. 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában