Helyi közélet

Tegnap, 9:30

Konferencián egyeztetett az új tankönyvekről az Oktatási Hivatal és a Nemzeti Pedagógus Kar

A 2020-as Nemzeti alaptantervhez (NAT 2020) fejlesztett felsős és középiskolai közismereti tankönyvekről tartott konferenciát az Oktatási Hivatal (OH) és a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) 2024. szeptember 23-án Budapesten. A hivatal szakértői az okostankönyveket és a közismereti könyvek újdonságait ismertették, míg az NPK képviselői a taneszközök gyakorlati alkalmazását mutatták be, továbbá ajánlásokat fogalmaztak meg a taneszközök használatához. A rendezvénynek az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum adott otthont.

Megérkeztek a tankönyvek

Fotó: Muzslay Péter

2023-ban az Oktatási Hivatal gondozásában teljessé vált a NAT 2020-nak megfelelő taneszközök választéka. A papíralapú tankönyvellátás megújítása mellett számos okostankönyv és okosgyűjtemény is készült, valamint továbbfejlesztették a digitális tanulást támogató Nemzeti Köznevelési Portált (NKP) is. A pedagógusoknak az elmúlt tanévben már valamennyi új taneszköz a rendelkezésükre állt, így képet alkothattak az innovatív tankönyvekről és eszközökről.

Az OH és az NPK fontosnak tartja, hogy a tankönyvek fejlesztői és első számú felhasználói közvetlenül oszthassák meg egymással tapasztalataikat, észrevételeiket, a fejlesztésre vonatkozó elképzeléseiket és azok kereteit, ezért döntöttek a közös konferencia megrendezéséről.

Az eseményen Brassói Sándor, az OH elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd Sipos Imre, az OH tartalomfejlesztési és tankönyvkiadási elnökhelyettese szólt a Hivatal tankönyvfejlesztéséről, bemutatta a Nemzeti Köznevelési Portálon elérhető okostankönyveket és élménypedagógiai felhasználási lehetőségeiket.

Az NPK képviselői a magyar nyelv és irodalom, a történelem, a matematika, a fizika, a kémia, a biológia és a digitális kultúra tantárgyakhoz készült taneszközökről tartottak előadást, bemutatva a használatukban rejlő lehetőségeket, és néhány ajánlást megfogalmazva a későbbi kiadások továbbfejlesztése érdekében.

Az eseményt Horváth Péter, az NPK elnöke zárta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában