Gyengénlátók

14 órája

Csukott szemmel is kitöltötték a hivatali űrlapokat

Megtapasztalhatták a hivatali ügyintézők és a meghívott munkáltatók, hogy milyen látássérültnek neki a Somogy Vármegyei Kormányhivatal érzékenyítő programján. A látás világnapján tartott eseményen a tapasztaláson kívül, hasznos információkat is kaptak a vállalkozások.

Koszorus Rita

Fotó: TIBOR KOVACS

A megyében mintegy négyezer látássérült él, ők az egyik leginkább hátrányos helyzetű csoport Somogyban. Ezért a Somogy Vármegyei Kormányhivatal a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége Somogy Vármegyei Szervezetével közösen hívta életre a rendezvényt, amelynek elsődleges célja nem csak az érzékenyítés volt, hanem a munkaerő fejlesztése is. 

 Egy európai uniós projekt támogatta a programunkat, amellyel az a célunk, hogy ha bejön hozzánk egy látássérült ügyfél maradéktalanul tudjunk segíteni neki. Ezért van itt ma száz kollégánk, akik megtapasztalhatják, milyen látássérültként ügyet intézni.

 mondta köszöntőjében Neszményi Zsolt, főispán. 

Erre volt lehetőségük, hiszen a Vakok és Gyengénlátók Somogyi Szervezetének munkatársai várták a kormányhivatali dolgozókat az emeleti konferenciateremben, akiknél olyan űrlapot lehetett kitölteni, amelyet a kormányablakban is használnak munkájuk során. 

Persze volt nehezítés is, a speciális szemüvegek formájában, amelyekkel megtapasztalhatták, milyen az, ha valaki részben vagy teljesen elveszíti a látását. – Önök szerencsére csak egy kis időre érzik milyen ez, de mi egész hátralévő életünkben, mondta Nemesné Kiss Gabriella, az egyesület somogyi elnöke. Nagy dolog, hogy ilyen helyre eljutunk, ez lehetőséget ad nekünk arra, hogy minél több látássérülthöz eljusson az információ, hogy hozzánk fordulhatnak a látássérültek, tette hozzá. Megjegyezte, a megyében élő négyezer látássérült mindössze 10 százaléka találja meg a szervezetet. 
 -Nagyon sok idős van, de sok fiatal aki munkavállaló lehetne, ezért fontos ma elmondani azt, hogyan tudják jól foglalkoztatni őket. Nem kell ettől megijedni, ők is ügyes emberek, mint önök, akik a hivatalban dolgoznak, hívta fel a hallgatóság figyelmét a megnyitón az elnök.

Éppen ezért hívtak meg munkáltatókat is a programra

 – Megváltozott munkaképességű kollégáink vannak, de látássérült dolgozónk eddig nem volt. Éppen azért jöttem el a mai rendezvényre, hogy megtudjam, hogyan tudnánk alkalmazni látássérült embert is a szállodában, mondta Sternóczky Balázs, a siófoki Hotel Azúr marketing vezetője. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában