A Balaton-projekttel javítják a minőségét

1 órája

Elszaporodott a kékalga a Balatonban, ezért rossz az ivóvíz szaga

A Balaton keleti medencéjében elszaporodott kékalga miatt lehet kellemetlen szaga az ivóvíznek a Balatonszéplaki Vízmű területén. A DRV Zrt. új technológiával és a hosszú távú tervvel igyekszik javítani a víz minőségén.

Hajdú Marianna

Fotó: Kállai Márton

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a Balatonszéplaki Vízmű területén élők kellemetlen szagú ivóvízre panaszkodtak. A vizsgálatok mostanra megállapították, hogy a szaghatást a Balaton keleti medencéjében elszaporodott kékalga okozza, amely a vízminőség romlásáért felelős. Ez a jelenség az elmúlt húsz évben egyetlen alkalommal sem fordult elő ilyen mértékben, ami a klímaváltozás hatásaira vezethető vissza. A jelenség eddig főként mediterrán országokban volt jellemző, de sajnos most hazánkat is elérte. 

Witzmann Mihály és Bóta Györgyi, a DRV Zrt. vezetője egyeztetnek az ivóvízminőség javításáról.
Witzmann Mihály Bóta Györgyivel, a DRV Zrt. vezérigazgatójával tárgyalt az ivóvíz szagproblémájának megoldásáról
Forrás: Witzmann Mihály

Fogyasztásra alkalmas az ivóvíz 

Witzmann Mihály, a térség országgyűlési képviselője, a DRV Zrt.-nél tájékozódott a helyzetről és a megoldási lehetőségekről. 

– A térség ivóvízének állapotáról tájékozódtam a DRV-nél, és megerősítést nyert, hogy a kékalga okozza a szagproblémát, de az ivóvíz minősége továbbra is megfelel az egészségügyi előírásoknak, tehát fogyasztható és biztonságos – nyilatkozta Witzmann Mihály.
 

A DRV Zrt. aktívszén adszorberek és ultraszűrők telepítését tervezi, valamint a térségi vízhálózat teljes körű mosását is elvégzik. 


Hosszú távú megoldás a Balaton-projekt lehet

A vízminőség javításának végleges megoldására a Balaton-projekt nyújt majd hosszú távon választ. Ez egy olyan átfogó program, amely nemcsak a mostanit orvosolja, hanem a jövőben hasonló problémákat is megelőzheti. Célja a térségi vízellátás átalakítása, azaz a nyers vizet már nem a Balatonból nyernék, hanem a térségi karsztvízből és parti szűrésű vízkitermelésből. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában