Bérezés

1 órája

Kevés, vagy sok a polgármesteri fizetés? Most mindegyiké emelkedhet

Emelkedhet a polgármesterek fizetése október elsejétől. Az erről szóló törvénymódosítási javaslatot Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter nyújtotta be az Országgyűlésnek. A bérrendezést Szita Károly, Kaposvár polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke kezdeményezte a miniszternél.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Róbert

A tervezet szerint a településvezetők fizetése sávos arányban változna. A legalacsonyabb béremelést az 500 lélekszám alatti falvak polgármesterei kapnák. Ekkora méretű településből van a legtöbb Somogyban, a legfrissebb népességi adatok szerint százhúsz.

A béremelést az előző évi nemzetgazdasági átlagkeresethez viszonyítanák. Ez 2023-ban a bruttó 571 ezer 200 forint volt. Az 500 fő alatti települések polgármesterei ennek az 1,25-szereset kapnák meg. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi bruttó 520 ezer forintos bérük, 714 ezer forintra emelkedne. Szabó Bence László a 400 lelkes Bolhás polgármestere megkeresésünkre azt mondta, azért is üdvözli a béremelési javaslatot, mert nagyon sokszor kell olyan kiadásokat is fizetnie, ami nem fér bele a költségtérítésbe. – Számításaim szerint, az útiköltség térítési összeg négyszeresét használom el tankolásra és arra, hogy fenntartsam az autót – mondta a polgármester. – Havonta legalább 120 ezer forintot hagyok ott a benzinkúton, ennek jelentős részét a költségtérítésen felül, a saját béremből kell finanszíroznom – tette hozzá Szabó Bence László.

Somogyban összesen 87 olyan település található, ahol a lélekszám 501 és 1500 között van. Ezeknek a községeknek a polgármesterei az átlagkereset 1,75-szereset kapnák meg. Az 1501 és 2000 fő közötti településeken kétszeres a szorzó, a 2001 és 5000-es lakosságszámú településeken 2,25-szeres, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi bruttó 780 ezer forintos bérek, 1 millió 285 ezer 200 forintra emelkednének. Karsai József a 2500 lelkes Kadarkút polgármestere lapunknak elmondta, bízik abban, hogy fizetésének csak egy részét kell kigazdálkodni a település költségvetéséből, és a jelenlegi, illetve a tervezett bére közötti különbözetet a központi támogatásból kapja majd meg.

 

Sok esetben többet keres az intézményvezető, mint a polgármester 


A tervezett illetménymódosítás szerint az 5001 és 10 ezer lakos közötti településeken a nemzetgazdasági átlagkereset két és félszerese, a 10 ezer és 30 ezer közötti településnél a háromszorosa, a 30 ezer lélekszámnál nagyobb településeken a három és félszerese lenne a fizetés. Utóbbi kategóriába Somogyból csak Kaposvár tartozik. Eszerint a vármegyeszékhely vezetője 800 forint híján, bruttó 2 millió forintot vihetne haza. Szita Károly, Kaposvár polgármestere a béremelési javaslattal kapcsolatban az MTI-nek azt mondta, a kormány nagyon jelentős bérfejlesztési programokba kezdett az elmúlt években. Nőtt a minimálbér, a garantált bérminimum, nőttek az ágazati bérek, a pedagógusoké és mások mellett az egészségügyben dolgozóké is, és ez a következő években is folytatódik. Kiemelte, ez azonban olyan helyzetet teremtett, hogy az önkormányzati intézményvezetők bére sok esetben meghaladja a polgármesterét. Szita Károly hozzátette, a polgármesterek az óvodák, bölcsődék működéséért, a tömegközlekedés biztosításáért, parkok üzemeltetéséért, kultúráért, sportért felelnek, a javadalmazásuknak pedig ki kell fejezniük a tisztség ellátásával összefüggő társadalmi felelősséget.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában