Turizmus

2 órája

Újabb rekord szezont zárt a BAHART

A minden korábbinál sikeresebb nyári forgalmat követően 2 millió 200 ezer utassal, közel 20 százalékos utasszám növekedéssel zárta az október 23-ig tartó 178. személyhajózási szezont a BAHART, közölte a hajózási társaság.

A személyhajók 857 ezer utast szállítottak a Balatonon, amely az előző évi rekord eredményt is 19 százalékkal haladja meg. A kompok fedélzetén pedig 1 millió 380 ezer utazót köszönthettek ez idáig, ami mintegy 27 ezerrel több, mint tavaly ilyenkor. Az év végéig pedig várhatóan a 2023-as 1,4 milliós rekord is megdőlhet majd.

Népszerű a Tomaj és a Balaton 

A települések között közlekedő menetrendi hajókon az idei főszezonban 617 ezer utast szállítottak, s a legkedveltebb járatok idén a Fonyód-Badacsony, valamint a Siófok-Balatonfüred-Tihany útvonalak voltak. Ehhez minden bizonnyal az is hozzájárult, hogy az új katamaránok a Tomaj és a Balaton is közlekedtek, amelyek a teljes szezon alatt rendkívül népszerűek voltak. Jól mutatja ezt, hogy a Fonyód-Badacsony útvonalon idén már közel 250 ezren utaztak, ami az előző évhez viszonyítva 20 százalékos növekedést jelent. Míg a legtöbb utast, vagyis 140 ezret ezen az útvonalon a Tomaj katamarán szállította. 

Bringával is hajóznak

A sikerekhez hozzájárultak a séta és nosztalgiahajók is, amelyekre összesen 195 ezer utas váltott jegyet, 50 ezerrel több, mint tavaly. Továbbra is folyamatosan nő a Balaton környéki aktív turisták száma, amit igazol az is, hogy idén a tavalyinál is 6 százalékkal több, mintegy 175 ezer kerékpárt szállítottak a BAHART hajóin. Egyre inkább teret hódít az online és automata jegyértékesítés is. Míg tavaly 69 ezer alkalommal vették igénybe a BAHART online jegyértékesítő felületének szolgáltatásait, idén 25%-kal többen 86 ezren vásároltak maguknak így jegyet. Mellettük pedig további 74 ezer utas használta a kikötőkben elhelyezett jegyárusító automatákat.

Ősszel is hajó visz az élményhez

A tavalyi sikereknek köszönhetően az október 26-án kezdődő őszi szünet alatt Siófok, Balatonfüred és Keszthely kikötőiben még minden nap sétahajózásra várják az új és klasszikus nosztalgiahajók az utasokat, míg hétvégente és az ünnepnapokon menetrendi hajók indulnak Fonyód-Badacsony, illetve Siófok-Balatonfüred-Tihany között. Mindezek mellett a népszerű települési eseményekhez és ünnepnapokhoz is kapcsolódnak programok, így október 26-án Halloween gyerekhajó indul Siófokról és Balatonfüredről, míg november 9-én a XXII. Gardália Napok alkalmából indul sétahajó-járat Tihanyból. A kompok pedig 30 percenként közlekednek az őszi szünetben a két part között. A Balaton négyévszakos kínálatához az előszezoni, valamint a késő őszi járatok közlekedtetésével a BAHART és a balatoni hajózás jelentős mértékben hozzájárul. A gazdaság új fellendülésének egyik legfontosabb hajtóereje a turizmus. Az ágazat rekord szintű adataikhoz pedig a BAHART kiváló eredményei is jelentős mértékben hozzájárulnak, ami a fogyasztás élénkülésén keresztül támogatja a gazdasági fejlődést.

A kompok az őszi szünetet követő időszakban is folyamatosan közlekednek az év minden napján. November 3-ig Szántódrévből 7:00 és 19:00 között, míg Tihanyból 7:15 és 19:15 között indulnak, 30 perces időközönként. Ezt követően hétköznapokon 60, hétvégéken pedig 30 perces időközönként közlekednek a két rév között.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában