Mi mindent rejt a víz?

3 órája

Az Erőművek Éjszakáján kiderült, mi lapul a csatornák mélyén Siófokon

A szennyvízcsatornák mélyén rejlenek a legmeglepőbb tárgyak: zoknik, palackok, macskaalom és még akár állati tetemek is. Az Erőművek Éjszakája Siófokon is megnyitotta a kapuit, így betekinthettünk a DRV telephelyén a szennyvíztisztítás rejtelmeibe, ahol a víz útját követve megismertük, hogyan válik a szennyvíz a természetbe biztonságosan visszaengedhető vízzé.

Hajdú Marianna

A szennyvíz világa izgalmasabb, mint hinnénk. Gondoltuk volna, hogy a DRV siófoki szennyvíztisztító telepére naponta nemcsak víz, de faágak, italos palackok, sőt, olykor macskaalom, használt ruha és még állattetem is érkezik? Október 25-én, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szervezte Erőművek Éjszakája alkalmával mi is szemtanúi lehettünk, miként birkóznak meg ezekkel a tárgyakkal a tisztítómű munkatársai. A víz útját követve betekintést nyerhettünk az izgalmas folyamatba, ami a hétköznapokban talán észre sem veszünk.

Látogatók a siófoki szennyvíztisztító telep bemutatóján az Erőművek Éjszakája alkalmával
Az Erőművek Éjszakája a siófoki szennyvíztisztító telepen: Utri Kornél művezetőtől a látogatók megtudták, hogyan lesz a szennyvízből tisztított víz, és a szennyvíziszapból biogáz
Forrás: Hajdú Marianna/Somogyi Hírlap

A Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) siófoki tisztítójába naponta 6000 köbméter szennyvíz érkezik, amely a főszezonban akár a háromszorosára is nőhet. A külső állomásokon Utri Kornél művezető mondta el nekünk a tisztítási folyamatokat, ahol a beérkező vízben lévő nagyobb tárgyakat rácsok segítségével kiszűrik, majd a homok és szilárd anyagokat ülepítik le. Itt kerülnek elő azok a tárgyak, amelyeknek egyáltalán nem a csatornában a helyük: ételmaradék, ruhadarabok, macskaalom, és még hosszan tudná sorolni a szakember. A víz ekkor már ugyan sokkal tisztább, de a legérdekesebb rész még csak most következik!

Szennyvíztisztító tartályok a siófoki szennyvíztelepen
A nagyobb szennyeződések eltávolítása után, az iszapot ürítik le az első medencében, a DRV siófoki szennyvíztelepén
Forrás: Hajdú Marianna/Somogyi Hírlap

 

A tisztítási folyamat következő lépése a biológiai tisztítás, ahol mikroorganizmusok bontják le a szerves anyagokat. A folyamat során keletkező szennyvíziszapot aztán biogázzá alakítják, amit fűtésre és áramtermelésre hasznosítanak. A siófoki telep energiaszükségletének közel fele saját biogázból származik, így alig használnak földgázt. 

Az eleveniszapos biológiai tisztítási medence a siófoki szennyvíztisztító telepen
Az eleveniszapos biológiai tisztítási folyamat a siófoki szennyvíztisztítóban: mikroorganizmusok bontják le a szerves anyagokat, így tisztul meg a víz, amely aztán visszakerülhet a természetbe
Forrás: Hajdú Marianna/Somogyi Hírlap

A látogatás egyik csúcspontja a laboratórium volt, ahol Vadróczi Kálmánné laboráns és Pákozdi Enikő laboratóriumi mérnök kalauzolt minket. A laborban minden egyes minta vizsgálat alá kerül, ahol a szakemberek pontosan figyelik, hogy a tisztítás megfelelő minőségű-e. Megismerhettük, hogyan zajlik a mintavételtől az eredmények kiadásáig terjedő folyamat, és megtudhattuk, milyen teszteket végeznek a víz biztonságos visszaengedéséhez.

A laboratóriumban Vadróczi Kálmánné laboráns és Pákozdi Enikő laboratóriumi mérnök vezette a látogatókat, és mutatta be a szennyvíz minőségi ellenőrzésének lépéseit
Forrás: Hajdú Marianna/Somogyi Hírlap

Az Erőművek Éjszakája nemcsak érdeklődőknek, de pályaválasztás előtt állóknak is különleges élmény, hiszen itt testközelből láthatják, hogyan működnek ezek az ipari folyamatok, és a fiatalok betekintést nyerhetnek a fenntarthatóság mögötti technológiába.

 

A siófoki szennyvíztisztító telepen négy különböző időpontban fogadták az érdeklődőket, és sokan utaztak az ország távolabbi pontjairól is, hogy részt vegyenek ezen a különleges túrán. Egy ilyen élmény talán sosem felejtődik el – nemcsak látványos, de szemléletformáló is, amely által közelebb kerülhetünk a környezetvédelemhez és a mindennapi életünk fenntarthatóságához.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában