száll az ének

2021.03.24. 14:00

Pódiumra termett a marcali versmondó

Első helyezést ért el az országos Vörösmarty–versünnep szavalóversenyen Baranyi Liána marcali vers­mondó.

Andricz G.

A gimnazista lány már több sikert tudhat maga mögött, a versmondás mellett táncol, énekel, a színpad bűvöletében tervezi jövőjét. A Vörösmarty-emlékév kapcsán megrendezett versenyre még az országhatárokon túlról is jelentkeztek.

Az online versenyre több mint kétszáz jelentkező közül Baranyi Liána előadását tartotta a zsűri a legjobbnak. A döntőnek a kápolnásnyéki Halász-kastély adott otthont, hattagú zsűri értékelte az élő kapcsolásban elhangzott szavalatokat.

– A vén cigány volt a kötelező vers, és én a Gábor diákot választottam mellette. A döntőben már csak tizennyolcan voltunk, a második helyezést egy székesfehérvári, a harmadikat egy debreceni gimnazista érdemelte ki – mondta Liána. – Most a Nemzeti VERSenyre készülök, amelynek döntője októberben lesz a Nemzeti Színházban. A verseny érdekessége, hogy egy versklipet is kell készíteni, ami izgalmassá teszi a versenyt.

Liána elárulta, hogy „mindenevő” az irodalomban, a klasszikus és a kortárs költők művei egyaránt közel állnak hozzá. – Reményik Sándor világát nagyon kedvelem, de Arany János és Radnóti verseit is szívesen szavalom. A kortársak közül Szabó T. Anna az egyik kedvencem – tette hozzá Liána, aki azt elárulta, hogy már általános iskolás kora óta vonzza a művészet. – Minden verseny erősít abban, hogy jó úton járok. Sokat jelent számomra a neszmélyi Vershajó tábor is, amit a Magyar Versmondók Egyesülete szervez minden évben. Ezen alkalmak nélkül biztosan kevesebb lennék.

Liána az egyik kezdeményezője – Takács Bence Ervin mellett – a tavaly októberben a kaposvári Csiky Gergely Színházban elindult „Mondj te is egy verset” kezdeményezésnek, amellyel mindenkit a vers­mondásra buzdítanak. – Vonz a színpad, a pódiumművészet, de a történelem és a nyelvtanulás is fontos számomra. A budapesti és a kaposvári színművészeti egyetemek felvételijére készülök, de a nemzetközi tanulmányok szakra is jelentkeztem- árulta el a végzős diáklány.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában