Könyvbemutató

2023.05.17. 19:08

Bemutatták az elfeledett Ify Lajos portréját

Egy ember, aki kétszer halt meg - Az elfeledett Ify Lajos plébános portréja című könyvét mutatta be Kovács Emőke kaposvári származású történész szerdán a Takáts Gyula Könyvtárban.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

Bögös Andrással közösen jelent meg egy könyve tavaly decemberben, amelyben az építész az Emmaus nevű kápolna felmérési tervrajzait készítette el. 

– Ify Lajos teljes életútját mutattam be, amelyben kiemelt szerepet kapott sajátos száműzésének története, 1947 után a kápolna nyújtott számára menedéket – mondta el Kovács Emőke. Hozzátette: archív képek és visszaemlékezések megidézik a Szent György-hegyi remete alakját, hajlékát, életmódját. 

– A könyv különlegessége, hogy két tudományterület találkozik, az Emmaus kápolna nagyon rossz állapotban van, egyik tornya ledőlt, ebben a könyvben közzétett fotókon látható eredeti állapotában, szerettünk volna emléket állítani a fonyódi plébánosnak és a kultikus balatoni épületnek– jegyezte meg Kovács Emőke. Kiemelte: a könyv megjelenését követően sokan jelentkeztek, akiknek a fonyódi plébánosról volt egy történetük. 

– Ify Lajosról sok téves önéletrajz jelent meg és szerettem volna őt bemutatni, aki nagyon megbecsült tagja volt a fonyódi egyházközségnek, kulturális rendezvényeket tartott, cserkészeket táboroztatott, iskolát alapított, majd az 1945 utáni politikai változások miatt kényszerű száműzetésbe küldték – mondta a könyv szerzője.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában