Színház

2023.07.17. 09:00

Amatőr színjátszók találkoztak Tabon, hogy megismerjék egymás munkáját

Somogy amatőr színjátszói találkoztak a hétvégén a tabi Zichy Mihály Művelődési Központban. A Pajtaszínházi Találkozót második alkalommal szervezte meg a Nemzeti Művelődési Intézet Somogy Vármegyei Igazgatósága azért, hogy a fellépő csoportok megismerjék egymás munkáját. Az érdeklődők öt csoport előadásait tekinthették meg, volt köztük humoros zenés színdarab, de igazán mély gondolatokat közvetítő előadás is.

Andricz Gabriella

– Tavaly a szilvásszentmártoni FALU Fesztivál keretei között rendeztük meg a találkozót, de idén új helyszínt kellett keresni a programnak – mondta el Lovász Henrietta, a Nemzeti Művelődéi Intézet Somogy Vármegyei Kirendeltségének igazgatója. – A rendezvény is segít megismerni a falusi színjátszók munkáit, így könnyebben körvonalazódik bennünk, hogy melyik társulat fogja képviselni vármegyénket a magyar kultúra napján 2024-ben a budapesti Nemzeti Színházban a Pajtaszínházi Szemlén. 
Lovász Henriett hozzátette, Somogyban több olyan felnőtt-társulat is tevékenykedik, akik szívesen színpadra állnak és a közösség összetartó erejét bemutatva olyan darabokat állítanak színpadra, amely a faluról, a közösségről is sok mindent elárul. – A tabi SK. Színkör például egy saját darabbal készült, mint ahogy a nevük is mutatja, saját kezűleg végeznek minden feladatot – mondta. – Ez azt jelenti, hogy mind a díszlet, mind a jelmez, mind maga az előadott színdarab a tagok szellemi terméke. Ez az egyedi forma biztosítja, hogy a régióban egyedülálló produkciókkal szórakoztatják a közönséget. 

 


– Évente több előadást is tartanak a tabi Zichy Mihály Művelődési Központban, és számos meghívásunk van a környező települések művelődési központjaiba, faluházaiba is – emelte ki a házigazda település tevékenységét az igazgató. – A tabiakon kívül színpadra álltak a kaposhomoki Hetvenkedő Hatvanasok, a segesdi Derűs Alkony Nyugdíjas Egyesület, a Balatonberényért Egyesület Színjátszói, valamint a Ságvári Irodalmat Kedvelők Klubja, akik idén januárban mutatkoztak be Budapesten Szép Ernő Május című darabjával. 
– A kiválasztott társulat, melynek tagjai bemutatkozási lehetőséget kapnak a fővárosban, még komoly feladatnak néznek elébe, hisz mint minden évben, Tóth Géza színművész segítségével készülhetnek a januári bemutatóra a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával – tette hozzá Lovász Henrietta. 
Fotó: MW


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában