2023.11.11. 19:50
Barna libacsont nélkül is sáros volt a Márton-nap
Libás ételekkel, kézműves foglalkozásokkal és különféle programokkal várták az érdeklődőket a Szennai Skanzenben a hétvégén. A Márton-napi vigasságokon bemutatták a somogyi, zselici hagyományokat, valamint az időjárás és más jóslási praktikákat is. Nemcsak Szennában, szerte Somogyban szerveztek Márton-napi eseményeket.
Fotó: Lang Róbert
Az esős idő kevésbe, az ételek illata azonban jobban csalogatta a látogatókat szombaton délelőtt a skanzenbe. Az ott dolgozók a bejárattól néhány méterre kínálták a finomabbnál finomabb ételeket. Libazsíros kenyeret, libatöpörtyűt, puliszkát, héjában sült krumplit, tököt és sült almát is készítettek a skanzen munkatársai.
Kovács-Hegedűs Elvira a Szennai Skanzen rendezvényszervezője lapunknak elmondta, a Márton-napnak elengedhetetlen része a gasztronómia, ezért is készültek mindenféle finomsággal.
A liba több „fronton” is megjelenik ilyenkor. Amikor Szent Mártont püspökké akarták választani, akkor szerény emberként elbújt a megbízatás elől egy libaólba, ahol az állatok hangos gágogása elárulta őt. Ez az egyik kötődés. A másik pedig a népi gazdálkodáshoz kapcsolódik. Az adventet megelőző negyven napos böjt előtti utolsó mulatozás ideje volt a Márton-napi vigadalom. Nyilván ilyenkor gondoskodtak az asztalra valóról is, és nagy lakomát szerveztek az emberek a hízott libákból
– mondta Kovács-Hegedűs Elvira.
Megérkezett a Mártonnap Szennába
Fotók: Lang RóbertA liba mellcsontjából jósoltak is annak idején. Ha a csont hosszú, fehér volt, akkor hosszú és havas télre lehetett számítani, de ha rövid és barnás, akkor sáros téli hónapokra. A sok eső miatt a skanzen területe is több helyen sáros volt, ezért a programokat fedett helyre szervezték meg. Az egyik pajtában babusgató várta a kisebb gyerekeket, ahol főként népi ölbeli játékokkal ismerkedhettek meg. A gyapjúfeldolgozást is bemutatták az érdeklődőknek és kukoricaképeket is lehetett készíteni. Ehhez az alkotási folyamathoz a növény termését, a csutát és a csuhét is felhasználták. Az anyagokat csirizzel ragasztották fel a papírlapra.
Néptáncos mulatsággal töltötték az időt, Márton napján Szőlősgyörökben
Fotók: Németh LeventeMegitták a megszentelt hegy levét
A Balaton partján is több helyszínen elevenítették fel a Márton-napi hagyományokat. Balatonszárszón finom ételekkel és jó borokkal várták az érdeklődőket a hétvégén, csak úgy mint Szőlősgyörökön.