Bor és festészet – mindkettő művészet

2024.06.29. 14:30

Bene János fesztőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Pócz Pincészetben

Péntek este különleges eseménynek adott otthont a balatonlellei Pócz Pincészet: Bene János festőművész képeiből nyílt tárlat a pincészet gyönyörű panorámával rendelkező borbisztrójában. A helyi kiállítás már a kilencedik alkalommal mutatja be egy Somogy megyei művész alkotásait.

Hajdú Marianna

Fotó: Németh Levente

A megnyitó beszédet Pócz József tartotta, majd fia, Pócz Attila mutatta be a kiállító művészt. Bene János művészeti pályafutása lenyűgöző. Mesterei Gerő Kázmér és Ruisz György voltak, akiktől a középiskolai tanulmányai idején, a kaposvári Balázs János Képzőművészeti Körben kapta az első instrukciókat. 1982-ben a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem Tanárképző Karán szerzett diplomát földrajz és rajz szakon.

Bene János több éven keresztül vezette a Magyarországi Rajztanárok Országos Egyesületének Somogy megyei szervezetét, és tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének is. Elnöke volt a Somogyi Paletta Művészetért Egyesületnek, amely 2014 végén jött létre Kaposváron. Az egyesület létrehozása és támogatása a Zselickislaki Alkotótábort, amely a somogyi művészek alkotó munkájának adott  támogatást és biztosított kiállítási lehetőséget. 2010 és 2016 között a festőművész vezette a Pro Arte Galériát, amely elsősorban a kaposvári és somogyi művészeknek biztosított megjelenési lehetőségeket. Több évtizedes alkotó munkája és művészeti életpályája elismeréseként 2023-ban Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter életmű-díjban részesítette.

A megnyitó és bemutató után maga a művész "ajánlotta magát". Mint mondta, a régi, békeidők filmjeiből olyan jól ismert “Ajánlom magamat!” felhívás mára sajnos kiment a divatból, pedig ma is vannak olyanok, akik bátran ajánlhatnák alkotásaikat.

A művész képeit egészen jövő év áprilisáig láthatják Balatonlellén azok, akik ellátogatnak a festői panorámával rendelkező Pócz Pincészetbe, illetve vásárolhatnak is az alkotásokból.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában