Kultúra

2024.07.17. 11:43

Művészetek találkozása Zamárdiban

Új kulturális térrel gazdagodott idén nyáron a Balaton déli partja. Zamárdiban, a szabadstrandon megnyitotta kapuit a Sandorella Művészudvar, amely nyugalmat és feltöltődést kínál a zajos hétköznapok elől menekülők számára. Július elejétől augusztus végéig színvonalas, a legkülönbözőbb művészeti ágakhoz tartozó előadásokat felölelő programkínálattal várja a kultúrára, szórakozásra vágyó közönséget.

A most megnyílt közösségi tér olyan találkozóhely, ahol nemcsak a különböző művészeti ágak – a zene, a színház, a tánc és az irodalom – fonódnak egymásba, de a természet szépsége, a Balaton közelsége, a homokos part, a lenyűgöző naplementék és a csillagos égbolt is varázslatos hátteret festenek az ottani rendezvényekhez. A sokszínű és minőségi programkínálatban a klasszikusoktól kezdve a kortárs darabokig, a vígjátékoktól egészen a drámákig mindenki megtalálhatja az őt vonzó előadást. Magyar és külföldi klasszikusok, köztük Shakespeare, Moliére, Csehov és más nagy drámaírók művei, kortárs magyar szerzők izgalmas alkotásai, zenés előadások, koncertek követik egymást a színpadon.

 

A művészudvarban a nyár folyamán neves, sokak által kedvelt előadók lépnek fel.

 Július 12-én Fesztbaum Béla Pesti polgár című zenés színházi estjét, 13-án pedig Müller Péter Sziámi és Kirschner Péter Halleluja! nevű Leonard Cohen-koncertjét élvezheti a közönség. Július 18-án A világ őrszemei címmel Hegedűs D. Géza, Kováts Péter és Kárász András Péter előadása kel életre, július 20-án pedig Koltai Róbert érkezik az udvarba a Sose halok meg? című zenés, verses kabaréval. Augusztus 8-án Mondjad, Atikám! címmel Vecsei H. Miklós és Balla Gergely József Attila-estje elevenedik meg a színpadon, míg augusztus 9-én Laczkó Gábor: Írd újra, Shakespeare! című művét adja elő Cserna Antal. Augusztus 14-én A veréb című Edith Piaf-esttel érkezik Balázs-Valler Kata, augusztus 16-án pedig A fényt kapott 20. század – személyes portrék múltról, jelenről című estre várja a közönséget Gazsó L. Ferenc író, újságíró.

Augusztus 17-én a Pillangó ballada című, Pataky Klári koreográfiája alapján készült kortárs táncelőadással zárul a programsorozat, amelynek fő szervezője, Léner András színházi rendező lapunknak elmondta, hogy a művészudvar létrehozásának ötlete áprilisban, egy véletlenszerű találkozásnak köszönhetően született meg.

– Azóta szinte irreális tempóban dolgoztunk és dolgozunk a megvalósításon. A programsorozat egyik különlegessége, hogy önerőből jött létre mind az anyagi javak, mind a szervezés tekintetében. Ennek köszönhetően azoknak a Zamárdiban élő, illetve Zamárdihoz erősen kötődő embereknek az elképzelései valósulnak meg, akiknek az elsődleges célja a helyi kultúra felvirágoztatása, az itt élők és ide látogatók életminőségének javítása. Ehhez hívták segítségül a kultúrát, a színházat, a művészeteket. Így kerültek a látóterükbe azok a csodálatos művészkollégák, akik fellépnek nálunk, illetve azok az egyetemi növendékek, akikkel a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által delegált néhány fiatallal együttműködve egy ötnapos alkotótábor keretében létrehozunk és bemutatunk majd egy új előadást is – emelte ki lapunknak Léner András, aki a rendezvények és a helyszín közösségformáló erejére is felhívta a figyelmet.

Hiszek a közösség erejében és abban, hogy a kultúra, a színház nagyon erős találkozási pont, ami igazán összehozza az embereket. Amikor leoltjuk a képzeletbeli villanyt, azaz besötétedik, és a színpadon felkapcsoljuk a lámpákat, majd valamelyik csodálatos színész, énekes, zenész vagy táncos kolléga fellép a világot jelentő deszkákra, akkor Zamárdi közössége és az ide látogatók ez által a kulturális élmény által közelebb kerülhetnek egymáshoz. A miliő, a csodaszép mediterrán udvar, közepén a gyönyörű színpaddal, fokozza az élményt. Meghitt hangulatot teremt, amelyben összemosódnak a határok a színpad és a nézőtér, a művészek és a közönség között

– fejtette ki gondolatait a rendező, aki arra is kitért, mennyi emlék, élmény köti a Balatonhoz.

– Gyerekkorom óta minden nyaramat a Balatonnál töltöm, ahol sok felejthetetlen pillanatot éltem már meg. A számtalan lehetőség mellett, amit az ember a magyar tenger partján megtalál, szükség van arra a kifinomult feltöltődésre, kikapcsolódásra, amit ez a művészudvar tud nyújtani a látogatóinak. Olyan kiváló művészek és alkotók társaságában lehetünk itt, mint például Fesztbaum Béla – akivel egyébként együtt diplomáztam –, Vecsei H. Miklós, Müller Péter Sziámi, Hegedűs D. Géza, Koltai Róbert, vagy a nagyszerű koreográfus, Pataky Klári, akikkel nagyon sokat dolgoztunk együtt. De ellátogat hozzánk Gazsó L. Ferenc, a kiváló publicista és író, akinek az Add tovább! című darabját tavaly rendeztem, és akihez szintén rengeteg közös élmény fűz. Ahogy nekem közöm van ezekhez a kollégákhoz, a hozzánk ellátogatóknak is közük van hozzájuk. Műfajtól, művészeti ágtól függetlenül ismerik és szeretik őket, és abban bízom, hogy nálunk egy új arcukat mutatják majd meg, még akkor is, ha olyan előadással érkeznek, amelyeket már láthattunk valahol – fogalmazta meg reményeit Léner András.

A Sandorella Művészudvarban nemcsak a kultúra, de a gasztronómia szerelmesei is találnak kedvükre való csemegéket, a hangulatos kerthelyiségben, az Adam’s Gardenben ugyanis ínyenc fogások, frissítő italok és koktélok várják a vendégeket. 

A kicsik pedig a játszótéren találkozhatnak egymással, és élhetnek át a kortársaikkal közös élményeket.
A részletes program és a jegyinformációk megtalálhatók a Sandorella Művészudvar honlapján és közösségimédia-oldalain.

 

forrás: magyarnemzet.hu/Tukács Orsolya

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában