Sonline.hu videó

2024.08.11. 18:29

Buzsákon sem feledik a hagyományokat: középpontban a népi örökségük

Színes kulturális programok várták az érkező vendégeket Buzsákon.

Góz Lilla

Fotó: TIBOR KOVACS

Pörögtek a szoknyák, csattogtak a csizmaszárak. A nagy kánikula sem tartotta vissza a buzsáki néptáncosokat, hogy a búcsúi forgatagban bemutassák a településre jellemző táncokat. A menettáncban gyerekek és felnőttek egyaránt részt vettek. Több évtizede hagyomány, hogy Mária naphoz kapcsolódóan búcsút rendeznek Buzsákon. A somogyi településen idén is színes kulturális programokkal kedveskedett a hozzájuk érkezőknek. Büszkén mutatták be hímzéseiket, népi hagyományaikat az ott élők.

 Az ünnepi szentmisét követően kirakodó vásár várta a faluba látogatókat

 Nagy Lajosné népi iparművész mutatja be interaktív előadáson a falu hímzett kincseit. A gyerekeknek népi játszóházzal kedveskednek, a felnőtteket Gyanó Szilvia főmúzeológus avatja be a házi pálinkafőzés balatoni hagyományaiba, majd kóstolóval kedveskedik a résztvevőknek.

A faluháztól a tájházig a vásári forgatagban végigtáncolták az utat a buzsáki táncosok.

 Vézás, boszorkányos és rátétes hímzésű viseletüket sokan csodálták meg a nagymúltú búcsúban. Ezúttal Erdélyből, Zetelakáról is érkeztek fellépők a somogyi faluba. A folklór műsort követően táncház várta az érdeklődőket, majd Peter Šrámek és a Jambo zenekar szórakoztatta a közönséget. A vásári forgatagban kóstolhattunk kézműves sajtokat, vásárolhattunk levendulás termékeket, ásványékszereket. A búcsú alkalmából díjazták a legszebb konyhakerteket is.   

Fontosnak tartjuk, hogy a hagyományápolás mellett a portákon kertészkedjenek és nagy örömünkre még sokan termelik meg otthon maguknak a zöldségeket, gyümölcsöket.

– mondta el Kara Lajos, Buzsák polgármestere. Nagy Lajosné és családja, valamint Tősér Béláné lett az első helyezett, a második helynek Györei Károlyné, harmadiknak pedig Szijjártó Józsefné örülhetett. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában