Sonline.hu videó

2024.09.12. 19:56

Spanyol lovasokkal állítják meg a partfalomlást

A decemberi partfalomlást követően végre megkezdődtek Balatonföldváron a stabilizációs munkálatok. A Kemping utcai partfalat alpin technikával és modern védelmi rendszerekkel erősítik meg, hogy elkerüljék a további omlásokat.

Hajdú Marianna

A balatonföldvári partfal stabilizálását alpin technikával kivitelezik a Kemping utcában

Forrás: Balatonföldvár Város Önkormányzata

A Kemping utca nyugodt mindennapjait még tavaly decemberben zavarta meg a nem mindennapi esemény, amikor 15 méter hosszú szakaszon a partfal leszakadt. A lezúduló törmelék fákat döntött ki, és letarolta a rézsű nem is olyan régen helyreállított omladékfogó palánksorát, és az alsó omladékfogó hálót. Az előzőleg kiépített védműnek köszönhetően az omladék nem okozott károkat a lakók vagyontárgyaiban, de világossá vált, hogy sürgős intézkedésekre van szükség. 

A leszakadt balatonföldvári partfal
A decemberi omlás után a partfal Balatonföldváron
Forrás: Balatonföldvár Város Önkormányzata

Az önkormányzat független szakértőt hívott a helyszínre, aki felmérte a károkat. A szakértői jelentés alapján a helyi önkormányzat sikeresen pályázott vis-maior támogatásra, amely fedezi a helyreállítás költségeinek 90 százalékát. Ennek köszönhetően most megkezdődhetett a partfal stabilizáció.

A helyreállítás alatt a szakemberek különleges alpin technikát alkalmaznak a partfal felső részének rézsűzéséhez. A felületet horganyzott acél hálóval és kókuszmatraccal rögzítik, ami egyrészt megerősíti a partfalat, másrészt környezetbarát megoldást is biztosít. A felső védelmi vonalon ideiglenes, egy méter magas fa palánkot, a középső védelmi vonalon egy "spanyol lovasok" néven ismert omladéktörő rönksort, az alsó vonalon az árok mellett pedig egy kétsoros, oszlopokra rögzített omladékfogó hálót készítenek.

Nemcsak a partfal stabilitását állítják helyre, hanem a rézsűt is befuttatják borostyánnal, amely majd hosszú távon segíti megőrizni a talaj stabilitását és zöld megjelenését is kölcsönöz a környéknek. A területről a veszélyes, megdőlt és kiszáradt fákat is eltávolították.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában