1100 éve Európában, 20 éve az Unióban

2024.09.06. 21:38

A tánc nyelvén szóltak a kaposváriakhoz

Tánc-tér, gálaműsor a tánc nyelvén címmel adtak gálaműsort a Somogy Táncegyüttes, a Nita DC, az Együd Árpád Alapfokú Művészeti Iskola és a Somogy Zenekar táncosai és zenészei a kaposvári Együd Árpád Kulturális Központban.

Klein Péter Nándor

Fotó: Lang Róbert

Az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban programsorozat keretén belül egy igen különleges táncgálát tartottak az Együd Árpád Kulturális Központban.
– Kossuth Lajos 1882-ben azt a mai is aktuális gondolatot írta levelében a magyar műveltségről, hogy annak magyar zománcú európai műveltségnek kell lennie – fogalmazott köszöntőjében Novák Irén, művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkár. – Kaposvár jelentős oszlopa a nemzeti kultúránknak, erre több rendezvénysorozattal, illetve arra is rászolgál, hogy az itt lakók mindennapjának része a hagyományok őrzése. Minden polgárt büszkévé tesz Kaposvár értékteremtő múltja és jelene.

A Tánc-téren remekül megfért egymás mellett a Rábaközből, Kalotaszegről és Bukovinából érkezett folklór, valamint a modern hip-hop stílus. A szervezők ugyanis azzal a céllal hívták életre a gálaműsort, hogy az sokféle táncstílust bemutató és szórakoztató legyen.
– A táncot ünnepeljük a gálán – hangsúlyozta Ertl Péter, táncművész, a Nemzeti Táncszínház igazgatója, aki Turi Endre, a Somogy Táncegyüttes vezetőjének munkáját is méltatta. Hozzátette: szeretnénk megmutatni mind a 19 vármegyében azt a fantasztikus kultúrát, amit magyar táncművészetnek ismerünk. Az Európai Unió zászlójának csillagaihoz hasonlóan az összefogást szeretnénk jelképezni azzal, hogy az öt koreográfus által létrehozott Karöltve című darabot minden helyszínen előadják a helyiek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában