Jegyzet

2024.09.06. 09:29

Ősök szelleme

Szűcs Tibor

Ahogy az idő már feltűnő buckát emel saját élethomok­órám alsó üvegkúpjában, a dolgok természetes velejárójaként kezelem, hogy egyre több a telefonszám a zsebemben hordott, talán túl sokszor előkapkodott mobilkészülék digitális listájában. Ám ezzel együtt mégsem tudom megemészteni, hogy e növekménnyel párhuzamosan egyre több az olyan telefonszám ugyanebben regiszterben, amelyeket hiába tárcsáznék. A vonal másik végén egyre többen nem vehetik már fel földi búcsújuk miatt. Tanárok, munkatársak, barátok, nagyszülők, unokatestvér, egykori csapattárs... 

Ahogyan megjelenik a név a képernyőn, bárkinek a nevén is akad meg a szem, a sok elszalasztott lehetőséget látom esküvőn, keresztelőn, lelátón, a tisztességes becsületsüllyesztők mélyén. Pedig beszélhettünk volna, még nevethettünk volna, még megköszönhettem volna, még találkozhattunk volna. Észbe kap az ember, fájdalmasan, hidegen köszön vissza a valóság, bizony már a temetőben kell felkeresni őket, ha beszélni szeretnék hozzájuk. Ott voltam az utolsó útjukon, mégsem emlékszem mindre, hol, melyik sírkert, melyik szélső parcellájában keressem a csendes találkozást. 

Önmagunk békéjéhez szükséges a kegyelet. Emlékezni azokra, akik miatt ott tarthatunk, ahol. Fontos az ősök szelleme. A sírok között járva nemcsak az elmúlás, a hiány nehéz gondolata telepedik a vállunkra, hanem az is, vajon hol lehetnek azok, akik várost, országot, hazát emeltek és gyarapítottak, tudásuk és erőfeszítéseik évszázadokon át nem hagyták elveszni mindazt, ami összeköt bennünket. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában